Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
{googleMapModule}
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Cerkno > Partizanska bolnica Franja

Natisni Pošlji-prijatelju

Partizanska bolnica Franja

Dolenji Novaki pri Cerknem, 5282 Cerkno
tel.: 00 386 5 372 31 80 Cerkno, 00 386 5 372 66 00 Idrija, faks: 00 386 5 372 31 81

 


Partizanska bolnica Franja - predstavitev

Druga svetovna vojna je bila ena najtežjih preizkušenj za človeštvo. Tudi Slovenci so se takrat kakor drugi svobodomiselni narodi organizirali v boju proti fašizmu in nacizmu. Posebnost slovenskega odporniškega gibanja so bile skrite bolnišnice. Gradili so jih v težko dostopnih gozdovih, prepadnih grapah in podzemnih jamah. Življenja so reševali v okoliščinah, ki si jih danes skoraj ne moremo predstavljati.

Po kapitulaciji Italije, jeseni 1943, je dr. Viktor Volčjak po nasvetu domačina Janeza Peternelja s skupino borcev začel z izgradnjo nove bolnišnice v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih na Cerkljanskem. S predano pomočjo domačinov je gradnja potekala postopoma vse do konca vojne, ko se je na dnu globeli ob potoku Čerinščica stiskalo 14 lesenih barak in več pomožnih objektov. Že v času vojne so jo poimenovali po partizanski zdravnici Franji Bojc Bidovec, ki jo je tudi največ časa vodila. V centralnem oddelku Franje, ki ga danes poznamo kot Partizansko bolnišnico Franja, se je zdravilo 578 težjih ranjencev, v zunanjih oddelkih pa še okoli 300 lažjih. Med ranjenci so bili poleg Slovencev tudi pripadniki narodov iz nekdanjih Jugoslavije in Sovjetske zveze, Italijani, Poljaki, Francozi, dva Avstrijca ter dva Američana.

Partizanska bolnišnica Franja je po vojni postala simbol partizanskega gibanja in njegove razvejane ter izjemno dobro organizirane zdravstvene dejavnosti. Spomenik je bil po povodnji, ki ga je uničila septembra 2007, skoraj v celoti rekonstruiran. Na osnovi predhodno izdelanih načrtov in dokumentacije so bile obnovljene barake in pomožni objekti, izdelane kopije predmetov in pridobljeni nadomestni predmeti. Pri obnovi nas je vodila želja, da bi v največji možni meri ohranili sporočilnost spomenika in njegovo simbolno vrednost.

Partizanska bolnišnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, vpisana je na Poskusni seznam svetovne dediščine pri UNESCU in nosi Znak evropske dediščine. Kljub izgubi avtentične materialne dediščine ostaja simbol mednarodnega povezovanja in odpora, predvsem pa dragocen pomnik humanosti, plemenitosti in tovarištva.

 

Do preklica ZAPRTO za oglede zaradi odprave posledic neurja julija 2023.

Informacije:
tel.: +386 5 37 23 180
e-mail: info@muzej-idrija-cerkno.si


Vstopnina/osebo:

 • odrasli – 7,00
 • odrasli/skupina (min. 10 oseb) – 6,00 €, skupina z vodenjem - 7,50
 • mladina (osnovnošolci, dijaki, študenti) – 5,00 €,
 • mladina skupina - 4,50 €, skupina z vodenjem - 5,50


Vodniška služba/skupino:

(doplačilo za skupine, ki štejejo manj kot 10 oseb)

 •  skupine mladih – 35,00 €
 •  skupine odraslih – 50,00 €


Dostopna pot vodi od parkirišča ob potoku, preko klančin in po novo urejenih lesenih mostovžih do soteske Pasice (od parkirišča do soteske je približno 10 minut hoje). Ob poti so postavljene pojasnjevalne table. Ogledi so individualni, vodene oglede organiziramo samo za vnaprej najavljene skupine, potrebno je doplačilo. Voden ogled traja povprečno 1uro 30 minut. Najvišje število obiskovalcev na skupino je 50 oseb.  Ogled odsvetujemo gibalno oviranim osebam in invalidom. Priporočamo primerno obutev (športni copati, pohodni čevlji).

Koordinate lokacije:
46.150073,14.027254

 
 


Če vam je všeč Partizanska bolnica Franja, si poglejte tudi: