Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
{googleMapModule}
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Kostanjevica na Krki > Nekdanji Cistercijanski samostan

Natisni Pošlji-prijatelju

Nekdanji Cistercijanski samostan

Nekdanji Cistercijanski samostan, Dolenjska
  • Nekdanji Cistercijanski samostan, Dolenjska
  • Nekdanji Cistercijanski samostan, Dolenjska

 
 


Nekdanji Cistercijanski samostan - predstavitev

Samostansko skupnost cisterjanov je v Kostanjevici na Krki v 13. stoletju ustanovil Bernard Spanheimski, delovala pa je v samostanu, danes imenovanem Kostanjeviški grad. Od srednjeveške arhitekture se je do danes ohranila le še gotska cerkev Marijinega oznanjenja.
 

V nekdanjem samostanu z največjim arkadnim dvoriščem v Srednji Evropi danes domuje galerija Božidarja Jakca, vhod vanj pa je utrjen z dvema renesančnima ovalnima stolpoma.

 

Ob samostanskem kompleksu je stalna razstava skulptur na prostem, ki so nastajale na mednarodnih kiparskih simpozijih, poznanih pod imenom Forma Viva.

 

Dvorišče obsežnega samostanskega kompleksa s severne strani zapira ostanek nekdanjih meniških prostorov s križnim hodnikom ter najpomembnejša sestavina nekdanjega samostana, redovna cerkev.

 

To sta tudi edina dela prvotnega kompleksa iz 13. stoletja, ko je koroški vojvoda Bernard Spanheimski z gradnjo sakralnega objekta gospodarsko in strateško utrjeval svojo posest ob reki Krki.

 

Cerkev, ki je gotovo začela nastajati ob ustanovitvi samostana leta 1234, je zgrajena kot triladijska bazilika s prečno ladjo in paroma kapel ob kvadratno zaključenem prezbiteriju, kar ustreza idealu cistercijanske arhitekture, t.i. bernardinskemu arhitekturnemu tipu. Pozornost opazovalcev pritegnejo predvsem snopasti slopi s kapiteli, ki nosijo rebra križnih obokov, z bogato klesanimi rastlinskimi motivi brstičev, palmetami in venci.

 

V obdobju baroka sta cerkev in z njo celoten samostan doživela temeljito prezidavo. Danes so prav arhitekturni elementi temeljna sestavina tega izjemnega prostora, saj je cerkev z razpustom samostana, leta 1786, izgubila svojo prvotno sakralno funkcijo, kasneje pa tudi vso svojo opremo.

 

Po obsežnih restavratorskih in obnovitvenih delih je nekdanja samostanska cerkev dobila svojo današnjo podobo leta 1971 in kot taka predstavlja eneganajlepših primerov zgodnjegotske (kasneje barokizirane) arhitekture na Slovenskem.

 

Galerija Božidar Jakac uporablja ta prostor kot razstavišče, za katerega uveljavljeni domači in tuji umetniki pripravljajo specifične razstavne projekte oz. začasne razstave, ki so deležne velike pozornosti strokovne in laične javnosti.

 

Predstavitev Kostanjevice na Krki
 


Če vam je všeč Nekdanji Cistercijanski samostan, si poglejte tudi: