Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Obdravska

 
 

Izhodišče: Terme Ptuj

 • Dolžina poti:
  48.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Izhodišče je v Termah Ptuj in ob kanalu reke Drave po utrjeni makadamski cesti kolesarite 4 kilometre do Slovenje vasi, kjer se prične asfalt. Pazljivo prečkate magistralno cesto Zagreb - Maribor in pot nadaljujete do Gerečje vasi. Tam zavijete desno v smeri proti Kungoti, v Kungoti pa najprej dvakrat desno in ob koncu vasi pred drevoredom levo proti Brunšviku. Na drugi strani drevoreda stoji žal le še ruševina nekdanjega gradu Ravno polje. Skozi "Prepoljsko hosto" prikolesarite v obcestno vas Brunšvik, na prvem ovinku v Račah pa zavijete desno proti Dravskemu Dvoru. Ob mnogih poljskih poteh se držite asfaltirane ceste. V Dravskem Dvoru zavijete levo in skozi Dobrovce, kjer stoji cerkev Marijinega vnebovzetja, prispete v Miklavž. V semaforiziranem križišču zavijete levo, za avtobusno postajo desno in ob kanalu reke Drave kolesarite do Dogoš. Ob vstopu na glavno cesto zavijete desno in prečite kanal ter po dveh kilometrih še staro strugo reke Drave. Ste na levem bregu Drave in kolesarite skozi oba Dupleka, za bencinsko črpalko pa zavijete desno v smeri proti Joham. Po dveh kilometrih se srečate z "avanturisti" in skupaj nadaljujete pot. Avantura V Zg. Dupleku je odcep za Krajinski park Drava, ki ga vaša pustolovska žilica zagotovo opazi. Kolesarite mimo dupleške gramoznice, ta je v poletnem času precej obljudena predvsem ob koncu tedna, in nato vstopite v divji svet bujnega rastlinstva in pestrega živalstva. Ob lepem vremenu zna biti zanimivo, a če ujamete "vlažne" dni o izbiri te poti raje dobro premislite. Po petih kilometrih se obe poti združita. Ko prikolesarite v Vurberk, zavijete desno in v gozdičku še enkrat desno, lahko se podate še 200 metrov višje, da si ogledate vurberški grad in cerkev (del poti po makadamu). Po drznem spustu se na pot Drava priključite spet v Čreti. Obronke Slovenskih goric boste spoznali ob kolesarjenju v hrib tudi v Krčevini pri Vurberku. Razgibana pot se ob Dravi nadaljuje mimo Hincejeve sekvoje skozi Orešje do Ptuja. Pod Ptujskim gradom zavijete desno, se spustite do Drave, jo prečkate po mostu za pešce in s kolesarjenjem po nasipu končate pot v Termah Ptuj.


 

Na Dravskem polju v Kungoti stoji cerkev sv. Kunigunde, zgrajena l.1520. Sedanjo podobo je dobila l.1934, a je velik del njene baročne opreme v Pokrajinskem muzeju Maribor. Lučaj od Kungote stoji dvorec Ravno polje, zgrajen v 2. polovici 16.stol., ki je bil kasneje večkrat dograjen. Čeprav je potreben obnove, je še videti nekatere poteze osnovne zgradbe. Skozi vas Brunšvik je potekal rimski vodovod do Ptuja, kraj in dvorec pa sta dobila ime po nemškem gospodarju iz Rač. Sredi naselja Dobrovce stoji cerkev Marijinega vnebovzetja iz l.1934 in kapela iz 19.stol. V Miklavžu, naselju zelo povezanim z Mariborom, je cerkev sv. Miklavža, prvič omenjena že l. 1382. Okrog nje je staro jedro naselja, drugod pa se širi novejša stanovanjska gradnja. Na strmem hribu nad Dvorjanami stojita grad Vurberk ter cerkev sv. Marije. Funkciji obeh stavb sta se nekoč dopolnjevali, zato lahko na zidovih cerkve opazite nagrobnike z reliefi vurberških graščakov. Grad je prvič omenjen v l.1244, cerkev pa približno 100 let kasneje. Na poti proti Ptuju se lahko ustavite še v Orešju, kjer stoji kar 43 m visoka Hincejeva sekvoja, ki je v teh krajih posebnost.


Pot je ravninska in teren ni zahteven. Če vključite kolesarjenje po Krajinskem parku Drava in "skok" na Vurberk boste kolesarili po makadamskih in gozdnih cestah, kar je primerno za gorska kolesa in tudi za treking kolesa, pot pa si tako tudi malo otežite.

Ptuj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)