Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Zimski kotiček > Kako izbrati opremo

Natisni Pošlji-prijatelju

Kako izbrati opremo

V poplavi urejenih smučišč ima vsak svojega favorita na katerem zadovolji svoje potrebe po uživanju na belih strminah.
Kako izbrati opremo

 

 

 

 

Če tam poleg lepo urejenih prog najde še ostalo ponudbo, ki nam prinaša dobro voljo je smučanje popolno. Lahko pa se zgodi, da nam prodajalci ponudijo opremo, ki nam ne paše. Neudobni smučarski čevlji, smuči katere nočejo zavijati po naši volji ali pa kaj tretjega. Ti dejavniki še tako lep sončen dan, v naših mislih, prekrijejo s temnimi oblaki. V poplavi opreme različnih proizvajalcev se vsak smučar znajde z vprašanjem, katera opreme je tista prava.

 

Pri nakupu imamo tako kar nekaj možnosti, ki nas lahko pripeljejo do pravilne izbire. Lahko zaupamo lokalnemu trgovcu, obiščemo kakšnega od večjih centrov ali pa po stari navadi obiščemo enega od sejmov smučarske opreme, ki potekajo prav te dni. Danes z razvojem interneta pa lahko veliko informacij o opremi najdemo, kar doma za zaslonom računalnika. Zadnja možnost pa je obiskati katerega od testov opreme na smučišču, ki jih ponujajo proizvajalci oziroma distributerji smučarskih blagovnih znamk na naših smučiščih.

 

SMUČI

Najbolj kompleksno je izbrati smuči in smučarske čevlje.  Ta dva elementa opreme sta tudi najbolj pomembna pri samem smučanju. Pri smučeh je najbolje le te preizkusiti na kakšnem od testov, ki so organizirani na smučiščih in kjer proizvajalci ali distributerji ponudijo celotno paleto smuči, ki jih premore njihova blagovna znamka, pa še stane nas nič. Na teh testih lahko dejansko ugotovimo katera smučka nam najbolj ustreza. Lahko se celo izkaže, da nam ugaja oziroma paše smučka popolnoma druge serije kot smo pričakovali. Zato se je potrebno prepustiti njihovim strokovnjakom in preizkusiti tudi tiste smuči, katere bi v trgovini sigurno izločili že v startu. Če izpostavim nekaj osnovnih elementov pri izbiri smuči; te se delijo na tekmovalne, skiercross, carving in tiste za freestyl in free ride. V okviru teh skupin pa se smuči delijo še na moške in ženske smuči.

 

Pri tekmovalnih izbiramo med slalom in veleslalom smučmi. Prve so namenjene manjši hitrosti, z njimi predvsem hitro in kratko zavijamo, te smuči imajo agresivno geometrijo in so zelo odzivne. Veleslalom so v osnovi namenjene daljšim zavojem pri večji hitrosti. Ker pri hitrosti potrebujemo stabilnost in vodljivost, so smuči tako višje in imajo daljši radij. Za oboje pa velja, da so agresivne zato so namenjene najboljšim smučarjem, hitro pa kaznujejo vsako smučarjevo napako. V tekmovalni seriji najdemo tudi izpeljanke, ki so mehkejše in manj agresivne.

 

Skiercross serija smuči se je v zadnjih leti zelo uveljavila zaradi svoje univerzalnosti. Saj so te smuči nekoliko širše, zaradi tega bolj stabilne in radii so nekje med 13 - 17 m, seveda pa je ta odvisen od višine modela. Vsi proizvajalci ponujajo te smuči, ki pa so prvotno namenjene smučanju znotraj urejenih smučišč ne glede na dnevne snežne razmere. Dolžino smuči predpisuje vsak proizvajalec posebej, lahko pa rečem, da dobite univerzalno smučko, če izberete višino nekje med nosom in brado. V tej seriji se ponuja smuči za različno smučarsko znanje, tako lahko vsak najde sebi primerno trdoto smuči.

 

Carving smuči oziroma smuči, ki so namenjene različnim rekreativnim smučarjem za smučanje znotraj urejenih prog vsekakor ostajajo v ponudbi. Smuči pa počasi spreminjajo svojo podobo oziroma geometrijo. V letošnji sezoni lahko opazimo, da so vsi proizvajalci razvili nekoliko širše smuči, ki nam dajejo več stabilnosti. Poleg tega sama smučka zaradi geometrije ne zahteva toliko moči kot predhodne serije. Te smučke so izredno lahko vodljive in naj vas pri tem ne zavede njihova širina. Tudi tu so radii nekje od 13 pa tja do 17 metrov. Smučke so po trdoti zopet ločene glede na znanje smučarja. Pomembna je višina nekje vmes med brado in nosom.

 

Freeskis so vse bolj vidne in prisotne na smučiščih, je pa potrebno ločiti tu dva segmenta smučanja, free ride in free style. Free ride pa se odvija izven urejenih smučišč, na gorah stran od večine smučarjev. Vsekakor je tu potrebno imeti veliko znanja o smučanju, so pa specifične tudi smuči. Bistvo tega stila je smučanje po novo zapadlem snegu tako imenovanem celcu, zato so smuči širše in nam nudijo večjo plovnost, vezi so pomaknjene bolj proti repu in uporablja se daljše smuči. Free style se dogaja znotraj posebnih parkov na smučiščih, kjer najdete različne oblike skakalnic, snežnih kanalov in ograj. Smuči lahko hitro razpoznate po dvignjenem prednjem in zadnjem delu, vezi se montirajo bolj proti centu smučke. Smuči nimajo podložnih plošč pod vezmi, saj te niso namenjene carvanju temveč trikom znotraj parka.

 

Oprema za ženske je postala nuja, vse skupaj je šlo tako daleč, da so opremo začeli razvijati ženske in si jo prilagodile. Danes proizvajalci ponujajo opremo tudi za tiste najboljše smučarke. Tako se zadovolji smučarke od rekreativk do profesionalk. Smuči so lažje, mehkejše, vezi so v večini primerov pritrjene nekoliko naprej za lažji prenos sile v zavoj. Navsezadnje pa niso pozabile na barve. Smuči znotraj ženskih linij so iz vseh zgoraj naštetih serij tako tudi izbira ni zanemarljiva.

 

Pri otrocih je potrebno biti pazljiv in je najbolj pomembno izbrati pravilno velikost smuči, to je nekje na višino brade. Potrebno je poudariti, da bo otrok le s pravilno opremo hitro napredoval in užival v trenutkih na snegu. Vse otroške smuči že imajo stranski lok, kar omogoča učenje osnov carving tehnike. 

 

SMUČARSKI ČEVLJI  

Smučarski čevlji  so tisti del opreme, ki nam lahko uniči vse užitke na snegu, če nas žuli, tišči ali pa nam noge ne oprime dovolj močno. Zato je potrebno pri kupovanju biti zelo pozoren na izbiro prave številke, največkrat so nam do sedaj ponujali prevelike smučarske čevlje. To je napaka katere ne moremo popraviti, na naših nogah pa lahko prevelik čevelj pusti dolgotrajne posledice. Pravilno številko si lahko določite sami tako, da izmerite dolžino stopala. Ta podatek oziroma ta številka je na vsakem smučarskem čevlju in jo je dobro upoštevati. Ko preizkušate čevlje imejte raje pol ure več časa, kot minuto premalo. Ženske pa zahtevajte posebno oblikovane ženske smučarske čevlje.

 

Upam, da vam bodo informacije v pomoč pri izbiri nove opreme. Vsekakor pa vam še enkrat priporočam obisk katerega od testov opreme, saj boste na ta način resnično ugotovili kateri model vam je pisan na kožo. Veliko smučarskih užitkov in dobre volje tudi na smučiščih katere ocenjujejo v akciji Slovensko naj smučišče.

 

AVTOR ČLANKA: Jaka Medja