Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Sveti Peter skozi Završnico

Natisni Pošlji-prijatelju

Sveti Peter skozi Završnico

 
 

Izhodišče: Lesce oz katerikoli kraj proti Žirovnici

 • Dolžina poti:
  25.0 km
 • Čas poti:
  01:50:00
 • Zahtevnost:
  Težka
 • Podlaga:
  Makadam, Gozdna
 • Višinska razlika:
  620 m

Opis poti

Kolesarski vzpon na Sv. Petra seveda začnem doma. Obstaja več različic vzpona, vendar je meni najljubša skozi dolino potoka Završnica. Tako odkolesarimo preko Hraš in Studenščic do cesarske ceste in potem po njej skozi Zabreznico in Žirovnico do Most, kjer se pričnemo vzpenjati. Ta odsek poti je sicer pretežno asfalten, vendar ni prometen, zato je vožnja ravno pravšnja za dobro ogrevanje. Prvi vzpon mimo lovske koče Fallkenau je še asfaltiran in ko se zapeljemo še mimo na novo urejenega jezera je asfalta nepreklicno konec. Prvih nekaj kilometrov po dolini se zložno vzpenjamo, včasih celo s kratkimi prekinitvami, potem pa začne Završnica kazati pravi obraz. Strmina narašča vse do križišča poti s takošno intenziteto, da na koncu že primankuje sape. K sreči se klanec po križišču, kjer zavijemo desno proti sv. Petru, malo položi, tako da je kasneje, po na novo urejeni gozdni cesti, kolesarjenje pravi užitek. Po glavni cesti se peljemo tudi preko Kališča, kjer se cesti priključi tudi pot s Poljške planine in Planince. Po približno uri in pol, ter prevoženih 17 km, pridemo na sedlo, ki pa je tudi najvišja točka na turi. Tu si vzamemo malo časa za pripravo na čudovit spust do doline. SPUST začnemo po precej strmem in zahtevnem kolovozu, nato pa zavijemo desno na pot proti Sankaški koči. Tu se singlca malo položi in postane naravnost uživaška. Sledimo ji do lepega razgledišča in vikenda na levi, kjer pa se po malo bolj tehničnem terenu desno spustimo do naslednjih vikendov nad Sankaško kočo. Pri zadnjem pridemo do slabo izrazitega križišča poti. Desno se po grušču lahko spustimo v Rodine, vendar je pot ZELO zahtevna. Bolje je po širši poti odpeljati proti Sv. Petru. Obstaja tudi možnost spusta mimo Sankaške koče, če se na križišču odpeljemo naravnost. Na Petru se lahko malo ustavimo in pogledamo proti dolini, kajti razgled je prav lep. Spust s Svetega Petra je prav tako mogoč na več strani. Slab kolovoz vodi v dolino mimo smučišča, čeprav je na začetku zelo gruščnat, se kasneje izkaže za lep in zelo hiter spust po lepih serpentincah do Begunj. Sam največkrat izbrem tehnično zahtevnejši spust po poti mimo kapelic v Poljče. Mimo cerkvice se spustimo desno po pašniku do kapelice, kjer pa nas čaka izredno skalnat del, zato ja priporočljivo kolo odnesti nekaj metrov. Prav tolikšna nošnja se zgodi tudi pri spodnji kapelici. Potem pa super singlca, najprej malo desno, potem samo še navzdol. Vse poti peljejo na isto izhodišče, vas Poljče. Iz vasi pa se čez Kležnk mimo letališča spustimo v Lesce.


Lepa, ne predolga, gorsko kolesarska tura, ki postreže z zelo dobrim spustom po singlci. Ker vzpon poteka po hladni in poraščeni dolini, je tura primerna tudi za vroče poletne dni.

Lesce - Begunje na Gorenjskem - Zgornje Gorje

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)