Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Snovik-Velika planina

Natisni Pošlji-prijatelju

Snovik-Velika planina

 

Izhodišče: Terme Snovik

 • Dolžina poti:
  49.0 km
 • Čas poti:
  04:20:00
 • Zahtevnost:
  Težka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam, Gozdna

Opis poti

Štart kolesarjenja na Veliko planino je možen iz različnih krajev, jaz sem ga tokrat izbral iz znanih, Gorenjski najbljižjih, term Snovik. Seveda je to pomenilo še nekaj dodatnih višinskih metrov več.

Avto pustimo na parkirišču pred termam Snovik, zatem odkolesarimo naprej po dolinici proti vasi Snovik. Peljemo se skozi vas in kmalu pridemo do kratkega odseka makadama. Na križišču zavijemo desno in sledimo tabli Bela peč proti kmetiji Osredkar. Do kmetije je kar nekaj hudega klanca, vendar pa asfaltna podlaga omogoča tekoč vzpon. Po cca. 5 km se pripeljemo na dvorišče kmetije in ga v smeri table za Črnivec prečkamo.
Zopet pridemo na makadam in mu v kratkih odsekih vzponov in spustov sledimo. Čez čas zopet pridemo na asfaltno cesto proti vasi Poljana. Cesti sledimo desno v klanec. Peljemo se skozi vas, za njo pa zopet pridemo na makadam, ki nas bo pripeljal do prelaza Črnivec. Nekaj časa se še vzpenjamo, zadnjih deset minut do prelaza pa se spustimo cca 90m višinskih metrov.
Na križišču poti tik pred Črnivcem zavijemo levo. Pri gostilni na prelazu Črnivec glavno cesto prečkamo ter začnemo ne prestrm vzpon proti Kašni planini. Na prvem neizrazitem križišču zavijemo levo po naši poti, na drugem večjem pa se peljemo naravnost. Pot levo gre proti Plešivcu in Kranjski rebri.
Na posameznih odsekih se cesta celo malo spusti, začnejo pa se nam odpirat tudi pogledi proti Gornjemu Gradu in Lepenatki. Po prevoženih dobrih 300m višinske razlike od Črnivca pridemo na Kašno planino1234m, kjer se nam odpre prvi pogled proti Veliki planini, lepo pa se vidi tudi cesta po kateri se bomo kasneje vzpenjali. Prevozili smo cca 15 km in naredili nekje 900m višinske razlike. Naprej nas čaka malo daljši hiter spust proti Kranjskem Raku oz Volovjeku. Zgubimo dobrih 200m višine, a ne gre drugače. V križišču na Kranjskem Raku se odpeljemo v bistvo naravnost, proti Veliki planini.
Sledi vzpon po dobro zvoženi makadamski cesti proti Rakovemu robu. Pod njim na križišču zavijemo desno in sledimo tablam za Zeleni rob, v kolikor jih seveda uspemo razbrati v množici napisov na kažipotih. Peljemo se po zgornjem robu Marjaninih njiv, preko katerih se odpira čudovit pogled v dolino Podvolovjeka, vse do Luč in še naprej. Kaj kmalu se peljemo mimo parkirišča in odcepa ceste za Malo planino in sledimo kažipotom za parkirišče Tiha dolina in Zeleni rob. Presenetijo nas celo krajši odseki spusta in vožnje po izohipsi. Na naslednjem odcepu zavijemo levo proti parkirišču Tiha dolina in po nekaj minutah pridemo do njega. Pot nadaljujemo po dobri, sorazmerno novi poti do Velike planine in se izognemo Tihi dolini. Mestoma je vzpon kar pošten in ob rahli utrujenosti je potrebno pošteno stopit na pedala. Ko pridemo na planino in že vidimo cerkev in vas pastirskih stanov, zavijemo desno v hrib proti Zelenem robu. Cesta postane vse bolj kamnita in do izraza pride gorsko kolo. Sledi še kratek spust in po 28 km in 1500 višinskih metrih smo prišli na cilj pri gostilni na Zelenem robu.

Po zasluženem počitku nas čaka SPUST, ki je najbolj enostaven kar po smeri pristopa, izognemo pa se ovinka na Kašno planino in se na Kranjskem Raku odpeljemo desno proti prelazu Črnivec, od tam pa po gozdni cesti do vasi poljana in term Snovik. Za tiste, ki uživajo v tehničnih spustih pa predlagam, da se spustijo preko Velike planine do Domžalskega doma, na Malo planino. Od tu odkolesaimo preko Gojške planine do makadamske ceste, oziroma se spustimo po eni od množic poti katere vodijo iz Kranjskega Raka na Veliko planino. Vendar tu velja opozorilo: Trave na Veliki planini, ob obilici krav, ki se pasejo primankuje, zato se je potrebno peljati po kolovozih. Prav tako je Velika planina izredno obiskana, zato je potrebno paziti na planince, kar še posebej drži preko vikendov.


Lepa in predvsem zaradi dolžine zahtevna tura, ki nas šele proti koncu razveseli z enkratnimi razgledi po okolici in predvsem po sami Veliki planini. Velika planina je naravni biser, ki ga je potrebno ohranjat zato se temu primerno obnašajmo tudi gorski kolesarji.

Kamnik

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)