Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Slavnik

 

Izhodišče: Kozina - Hrpelje

 • Dolžina poti:
  22.0 km
 • Čas poti:
  02:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Makadam, Kolovoz

Opis poti

Turo lahko začnemo v Hrpeljah pri Kozini, kjer je tudi odcep ceste na Slavnik. Prvih nekaj metrov je cesta asfaltirana, nato sledi sorazmerno lepa makadamska cesta vse do vrha. Vzpon je, razen na nekaj kratkih odsekih, srednje zahteven in navigacijsko ni zahteven, saj sta na celotnem odseku 11 km ceste samo dva večja odcepa, ki pa sta zelo dobro opremljena z oznakami za Slavnik. Prvi pogled proti morju se nam odpre šele na sedlu pod sosednjo Grmadi, vendar je zato pogled z vrha in pa planinska koča na vrhu pravo plačilo za vložen trud. Kratek vzpon prav na vrh je prav tako obvezen saj se ob jasnem vremenu odpre 360 stopinjski pogled. Za razpoznavnost vrhov v daljavi pa skrbi tabla z vrisanimi smermi in imeni vrhov. SPUST seveda začnemo pri koči naravnost proti zahodu in nadaljujemo po cesti vse do izhodišča. Možne so seveda tudi druge variante. Prva je od koče po poti proti JV in potem na slab kolovoz ki vodi na sedlo pod Grmado. Druga bolj zahtevna varianta se začne malo pod tablo za naravni park Slavnik. Tu s ceste zavijemo levo na kolovoz proti vasi Podgorje in se tako po občasno razritem kolovozu spustimo po južni strani. Iz vasi nadaljujemo po cesti ob železnici do izhodišča. Seveda je za lepši gorsko kolesarski spust potrebno plačati tudi davek in se proti izhodišču še malo povzpeti.


Priporočljivo je gorsko kolo in seveda vsa ostala kolesarska oprema(Čelada, rokavice, nahrbtnik z rezervnimi oblačili,...) Po poti do vrha nisem videl vode, čeprav tura ni predolga priporočam dovolj vode vsaj do vrha. Na vrhu pri koči pa je situacija čisto drugačna!


Lepa, predvsem na vrhu razgledna tura, ki poteka po sorazmerno lepi makadamski cesti. Samo turo lahko po potrebi tudi podaljšamo, prav tja do gradu Socerb s čimer pa dobimo za kar zavidljivo enodnevno turo. Ker je v teh krajih čutiti velik vremenski vpliv z morja je tura primerna za zimske in zgodje pomladanske dni.


Lepa predvsem zimska ali spomladanska tura na zadnji Slovenski tisočak z lepimi razgledi po Slovenskem primorju in proti Nanosu.

Kozina

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)