Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Na razgledni Galetovec

Natisni Pošlji-prijatelju

Na razgledni Galetovec

 
 

Izhodišče: Gostišče Rot na Bohinjski Beli

 • Dolžina poti:
  16.0 km
 • Čas poti:
  02:30:00
 • Zahtevnost:
  Ekstremna
 • Podlaga:
  Makadam, Gozdna

Opis poti

Turo največkrat začnem pri gostilni Rot na Bohinjski Beli, vendar jo lahko začnemo tudi kjerkoli ob Blejskem jezeru. Po cesti skozi zgornjo vas se peljemo do odcepa, sprva asfaltne, zelo kmalu pa makadamske ceste, ki se začne pred železniškim nadvozom pred vojašnico SV. Sledimo cesti in na križišču višje zavijemo levo skoraj nazaj. Kmalu pridemo do daljšega strmejšega dela ceste, kjer je potrebno za nekaj časa kar pošteno zagristi. Po slabi uri kolesarjenja pridemo do PLANINE ZA JAMO, kjer nadaljujemo pot naravnost po zložnem vzponu. Po rahlem spustu pridemo do križišča in zavijemo desno navzgor proti planini Kranjska dolina. Sledimo lepemu kolovozu in pridemo do planine, kjer pa po slabo vidni poti zavijemo levo navzgor in se držimo desnega robu zgornje senožeti. Na koncu travnika prikolesarimo do strme in zelo razrite poti, ki pa (po mojem mnenju) ni vozna, in moramo za nekaj deset metrov kolo preriniti do zgornjega dela planine. Tu zopet sedemo na kolo in sledi zelo strm in težaven vzpon do sedla za Galetovcem. Poteka po planini in je v celoti vozen, tudi zaradi dobre travnate podlage rahlo v breg vrezanega kolovoza. Ko pridemo do sedla sledi še končni vzpon na desno v klanec, kjer pa proti koncu zaradi izredne strmine zmanjka sape, čeprav je travnata podlaga naravnost odlična. Na vrhu samo še nekaj deset metrov prečimo in odpre se nam eden najlepših razgledov na Gorenjskem. Uživajte!!

SPUST začnemo po poti nazaj, strmine z vrha pa postanejo uživaško dobre. Na sedelcu zavijemo desno, preko izvirov in po gozdnem kolovozu prečimo kak kilometer. Pridemo na gozdno cesto in ji sledimo na desno do spomenika NOV na ovinku. (Levo nas pot pripelje do Belske planine, ki je s svojimi lesenimi skulpturami ravno tako vredna ogleda.) Kmalu za spomenikom se od ceste desno odcepi pešpot do Boh. Bele. Spust je zelo strm in izredno zahteven, čeprav vozen 100%, zato naj se ga lotijo samo tehnično dobro podkovani kolesarji. Po nekaj serpentinah, parih skokih, nekaj kamenja na poti se pripeljemo do Slamnikov in se priključimo spustu, ki sem ga opisal pri turi Gače pri Zatrniku. Priključimo se na mestu, kjer pri opisani turi prenehamo s prečenjem skozi smrekov gozdiček. Nadaljujemo do vasi, kjer pa nas pri gostilni čaka avto in tura je zaključena. Seveda so možne tudi druge variante spusta. Če nadaljujemo po gozdni cesti pri spomeniku NOV pridemo na Zatrnik, pa tudi s Slamnikov se da peljati po večjih kolovozih. Lahko pa se spustimo tudi po poti vzpona, torej možnosti je veliko.


Galetovec je izredno razgleden vzhodni vrh Pokljuke, s katerega seže pogled preko skoraj celotne Kranjske. Prikolesariti na vrh, pa mi vedno predstavlja še poseben užitek. Tura je zaradi občasnih strmih vzponov in spustov zelo težka, celo tako, da je nekaj časa potrebno kolo porivati(V6,V7), vendar je trud ob lepem vremenu na vrhu zagotovo poplačan.

Bohinjska Bela - Bled

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)