Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Gače pri Zatrniku

Natisni Pošlji-prijatelju

Gače pri Zatrniku

 
 

Izhodišče: Železniska postaja Bled-jezero

 • Dolžina poti:
  19.0 km
 • Čas poti:
  02:00:00
 • Zahtevnost:
  Težka
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam, Gozdna

Opis poti

To sorazmerno kratko gorsko turo začnemo pri železniški postaji na Bledu. Od tu se po asfaltu odpeljemo preko vasi Poljšica, do glavne ceste na Pokljuko. Skozi vas se cesta neprestano vzpenja zato ostane kaj malo časa za ogled starih zaščitenih kmetij. Po prihodu na vrh Pobočnice ob kratkem spustu malo zadihamo, nato nadaljujemo vzpon po glavni cesti cca. 2km. Sledi levi odcep makadama, kjer se poslovimo od običajno vročega asfalta. Vseskozi sledimo solidni makadamski cesti in počasi se nam začnejo odpirati razgledi proti Karavankam in Kamniško Savinjskim Alpam. Pot ni prestrma, zato dokaj hitro pridemo preko Gač do smučišča Barjanca na Zatrniku. Pri slabem odcepu za Pokljuko pridemo tako do najvišje točke vzpona. Še kratek čas se v rahlem spustu peljemo po cesti, do pešpoti za kamp Zaka na Bledu. Tu se začne tehnični del spusta.

Po poti se spustimo na Slamnike. Na senožetih zavijemo desno do konca. Tu imamo dve varianti-prva levo dol po poti do kmetije na Slamnikih, druga pa naprej mimo vikenda na čudovito prečenje skozi smrekov gozd. Po kratkem a lepem prečenju se rahlo spustimo in pridemo do poti na Galetovec, kateri potem več ali manj sledimo na naši poti navzdol. Že takoj na začetku nas čaka zelo težak del spusta po katerem pridemo do kmetije. Nato nekaj časa sledimo kolovozu. Po nekaj sto metrih zavijemo desno na pot, po kateri se peljemo kar nekaj časa. Vsaj dvakrat moramo sestopiti s kolesa, kajti obilica snega je letos pustila za sabo kar nekaj podrtih dreves. Ko pridemo preko potoka(ki je seveda piten)na cesto, ji za nekaj sto metrov sledimo. Letos so naredili nov odsek ceste zato je naslednji odcep izredno težko najti. Skratka, takoj ko se začne na novo narejeni ovinek moramo desno peš po stari cesti na naslednji odcep poti. Lahko pa zavijemo na pot tudi 100m kasneje in to levo vendar je tu pot izredno slabo vidna. (Če zgrešiš odcep lahko nadaljuješ tudi po kolovozu.) Po slabo vidni poti se potem prebijemo po dolinici ob potoku do naslednjih hiš (odsek je dolg kakih 400m), še pred hišami pa po slabi poti zavijemo levo in se peljemo praktično po gozdu do asfaltne ceste. Cesto prečkamo in se po kolovozu v hitrem spustu pripeljemo na Bohinjsko Belo. Tu se poslovimo od uživaškega spusta in se mimo gostilne zopet dvignemo nekaj sto metrov do sedla pod Osojnico nad železniškim predorom, po poti ki vodi v Zako. Po tehnično dokaj zahtevnem a kratkem vzponu sledi hiter spust do Blejskega jezera, od tu pa samo še do Hlapona na železniški postaji.


Tura v neposredni okolici Bleda, pri kateri se zanimivost in lepota pokrajine stopnjujeta vse do konca. Sam spust pa je, čeprav na čase tehnično zahteven, izjemno lep in tekoč.

Bled - Zgornje Gorje - Bohinjska Bela

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)