Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Dravinja

 
 

Izhodišče: Terme Ptuj

 • Dolžina poti:
  52.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Pot pričnete v Termah Ptuj in peljete do glavnega križišča pred ptujskim mostom čez Dravo in v njem zavijete dvakrat desno. Že ste na Rogaški cesti in po nekaj sto metrih na desni strani vidite cerkvico sv. Roka. Za njo zavijete levo in nadaljujete do železniške proge, se umerite desno in ob njej nadaljujete pot naravnost čez križišče pri zapornicah in kak kilometer proti podvozu z magistralno cesto.

Zavijete desno proti Hajdini, ki jo krasi cerkev sv. Martina. 500 m za cerkvijo zavijete med hišami levo na makadamsko poljsko pot, ki vas bo pripeljala do Njiverc pri Kidričevem. Skozi naselje Kidričevo peljete mimo Mercatorjeve trgovine, letnega kopališča do dvorca, kjer zavijete levo proti Strnišču, skozi naselje in levo mimo odlagališča rdečega blata po asfaltni cesti do Župečje vasi.

Pot nadaljujete skozi Župečjo vas, Lovrenc na Dravskem polju in Podlože, kjer zavijete desno proti Sestržam in ob vznožju Savinskega zapuščate ravninsko Dravsko polje.

Čez zahteven vzpon na Gaj in prijeten spust do Mostečnega se boste morali potruditi, da boste prikolesarili v dolino Ložnice in Dravinje.

Naslednje naselje so Pečke in če boste zavili malce s poti in v Pečkah peljali naravnost, si lahko ogledate grad Štatenberg, priljubljeno izletniško točko.

Za nadaljevanje po kolesarski poti Dravinja se vrnete v Pečke in zavijete desno proti Majšperku. Kolesarjenje po dolini reke Dravinje vam nudi ogled mnogih kulturno-zgodovinskih znamenitosti. Prva je cerkev sv. Nikolaja v Majšperku. Za oglede drugih znamenitosti pa se boste morali povzpeti.

V Stanečki vasi denimo zavijete levo in se vzpnete za 100 višinskih metrov, da boste eden izmed 60 tisoč obiskovalcev, kolikor si jih vsako leto ogleda Marijino cerkev na Ptujski Gori.

Po vrnitvi v dolino Dravinje sledita naselji Slape in Doklece, od koder mnogi le opazujejo Janški Vrh na desni, le redki pa uspejo prikolesariti do cerkve sv. Janeza, ki leži 200 m nad dolino Dravinje. Dva kilometra dolga pot do vrha je dober trening pred vzponom na Vršič, "navadnim" izletnikom pa priporočamo kombinacijo s hojo.

Ko ste spet ob Dravinji peljete skozi naselja Bolečka vas, Zg. Pristava in Popovci vse do Jurovcev, kjer previdno prečkate zelo prometno magistralno cesto Maribor - Gruškovje. Po treh km vožnje proti Ptuju zavijemo h gradu Turnišče, mimo njega čez Studenčnico in kilometer po makadamu do Pinčarjevega mlina ter mimo čistilne naprave do Ptujskih term.


Ptuj je mesto in središče mestne občine Ptuj. Je najstarejše dokumentirano mesto na Slovenskem. Ima bogato zgodovino in kulturno dediščino. Mestni stolp, ki izhaja iz leta 1976, je najmogočnejša mesta arhitektura. Mestna hiša je najimenitnejša hiša na Mestnem trgu, danes je sedež Mestne občine Ptuj. Sredi trga stoji Florjanov spomenik, ki so ga prebivalci postavili l 1745. V mestu se tudi nahaja 5 m visok Orfejev spomenik, ki je največji, kar jih je bilo odkritih v rimski provinci Zgornji Panoniji. Poleg teh znamenitosti si je vredno ogledati Dominikanski in Minoritski samostan, Cerkev Sv. Jurija, Ptujsko goro,....

Hajdino krasita dve cerkvi. Na Spodnji Hajdini je cerkvica sv. Roka , ki naj bi bila zgrajena l. 1650, ob koncu epidemije kolere, vendar o nastanku griča, na katerem stoji, kroži več zanimivih zgodb. Po eni od njih naj bi tod pokopali hunskega kralja Atilo. Na Sp. Hajdini so odkrili najstarejše Mitrovo svetišče v obdonavskih rimskih provincah. Na Zgornji Hajdini je cerkev sv. Martina, zgrajena l.1874, in je že tretja na tem mestu. Najznamenitejši del cerkve je stari gotski kor.

Ko se boste peljali skozi vas Pečke in če skrenete malo spoti vas bo pot pripeljala do grada Štatenberg, ki so ga med leti 1720 in 1740 dali zgraditi grofi Attems. V njem sta etnološka zbirka in gostinski lokal, ob dvorcu pa je ohranjen razkošen angleški park s sprehajalnimi potmi in ribniki.

Cerkev sv. Miklavža v Majšperku je iz l. 1639, v kraju pa je še spomenik žrtvam 2. svetovne vojne. Na Janškem Vrhu je podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika iz 15. stol., stebrasto znamenje pa je iz l.1687. Na Ptujski Gori stoji znamenita romarska cerkev sv. Marije s konca 14. stol.. Je ena najlepših daleč naokoli, v njej pa so dela mnogih znanih slikarjev in kiparjev. V bližini je na pokopališču cerkev sv. Lenarta, ki jo prvič omenjajo l.1567.

Malo naprej od Tržca je v opuščeni gramoznici ribnik, namenjen športnim dejavnostim, pred koncem poti pa Turniški dvorec ter Pinčarjev mlin, ki ne deluje več.

V Turnišču pa se nahaja znana cerkev Marije Pod logom. Cerkev je izredno bogata s freskami nastalimi v 14. stoletju, katerih mojster je Janez Aquila. Vsakega 15. avgusta se odvija Veliko proščenje na čast Sv. Device Marije pod logom. Tako se na ta dan zbere okrog 10.000 ljudi. Grajena je v dveh stilih, v gotskem in romanskem, kar ji daje še posebno zgodovinsko vrednost. Sredi Turnišča stoji kapela Sv. Antona Padovanskega iz 18. stoletja ter številna kužna znamenja. Obiščete tudi lahko Čevljarski muzej, ki je bil postavljen l. 1979, Kovačevo domačijo, ki združuje etnografski in zgodovinski vpogled v njihovo preteklost.


Pot je, z izjemo vzpona na Gaj ravninska in si zaradi dolžine zasluži dve zvezdici. Zahtevnost se bistveno poveča z ogledom Ptujske Gore in Janškega Vrha. Ceste so dobro vzdrževane in primerna za vse vrste koles, dvema makadamskima odsekoma pa se lahko z malce iznajdljivosti izognete.

Ptuj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)