Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
{googleMapModule}
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Črnomelj > RIC Bela Krajina

Natisni Pošlji-prijatelju

RIC Bela Krajina

Trg svobode 3, 8340 Črnomelj
tel.: 00 386 7 305 65 30, GSM: 00 386 40 883 162, faks: 00 386 7 305 65 31

Na območju Bele krajine srečamo mesti Črnomelj in Metlika z ohranjenima starima mestnima jedroma,Semič pa je tipično trško mesto.

Naselje Črnomelj, znano že iz antičnih časov, se je razvilo na okljuku rek Lahinje in Dobličice. Osrednji trg oblikujejo srednjeveški grad, komenda nemškega viteškega reda ter poslopje nekdanje hranilnice in posojilnice. Ob glavni ulici stoji župnijska cerkev sv. Petra, nedaleč stran pa Pastoralni center in obnovljena gotska cerkev sv. Duha v kateri se preko leta vrstijo številni koncerti, razstave likovnih del in ostale prireditve, v njej pa je možen tudi obred civilne poroke. Številne hiše imajo vzidane spominske plošče, ki pričajo o pomenu mesta med 2. svetovno vojno, saj je bila Bela krajina zibelka partizanstva.

Za obiskovalce je zanimiva tudi Primožičeva hiša - hiša belokranjskih rokodelcev, v kateri se pripravljajo različne razstave, izobraževalne delavnice, stalno pa so naprodaj izdelki domače obrti. V sklopu starega mestnega jedra domuje Črnomaljska klet oz. ljubiteljem vina odprt degustacijski prostor Vinarsko- informacijskega centra Bela krajina.

Staro mestno jedro Metlike predstavljajo Mestni trg, Trg svobode in Partizanski trgter nekaj manjših ulic. Zaradi pomembne lege, pod vinorodnim in razglednim hribom Veselica, in zaradi vode, ki je nekoč oblivala del mesta, je imelo staro mestno jedro skozi zgodovino dobro naravno obrambno funkcijo. V samem središču stojijo znamenite stavbe: metliški grad, prva hranilnica in posojilnica na Dolenjskem in v Beli krajini, prva čitalnica na Dolenjskem in v Beli krajini, mestna hiša, poslopje nekdanje Wachove lekarne z ohranjenim reliefom svete trojice, cerkev sv. Nikolaja … Mesto ima še tri cerkve, od tega je ena grškokatoliška. V gradu in njegovi bližini domujejo Belokranjski muzej, Slovenski gasilski muzej Dr. Branka Božiča in Galerija Kambič. Tukaj srečamo spominska obeležja iz obdobij prve in druge svetovne vojne ter več doprsnih kipov znanih Belokranjcev.

Semič s trgom, imenovanim Štefanov trg, krasi župnijska cerkev sv. Štefana, ki je omenjena že leta 1228 in sezidana v slogu baročnega klasicizma. Okolico cerkve obdaja deloma ohranjeno obzidje obrambnega tabora proti Turkom. Prenovljena je tudi stavba znotraj obzidja, t.i. Taborska hiša, v kateri se odvijajo redne slikarske razstave in razne kulturne prireditve, predvsem v poletnem času. Več o zgodovini kraja od prazgodovine do prve svetovne vojne obiskovalci izvedo v Krajevni muzejski zbirki. V sklopu zbirke, si lahko obiskovalci ogledajo notranjščino nekdanje belokranjske zidanice iz časov, še ko je v njej dihal zgolj les, z njim pa od dela utrujeni in vedno nasmejani belokranjski rod.