Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Zelenci so izvir Save Dolinke

V Zgornjesavski dolini, ki se je izoblikovala zaradi tektonskih premikov, se nahaja ostanek ledenika. Dolina je bila ledeniško preoblikovana za seboj pa je pustila posledice Planiškega ledenika
 Zelenci so izvir Save Dolinke

 

 

 

 

 

Za tem ledenikom je sprva ostalo večje Korensko jezero, katerega ostanek so danes Zelenci ali izvir Save Dolinke.

Plasti ledenika so segale vse od Jalovca in Mangarta ter so drsele po dolini Save Dolinke. Plasti ledu so bile v višino tako nakopičene, da so merile toliko kot današnji Vitranc. Ko se je ledena doba končala, se je začela nabirati voda. Tako so nastali raznovrstni vršaji in morene. Eden izmed vršajev je nastal v Planici. Voda je od tam zaradi prodnatih tal poniknila v podzemlje in ob stiku z neprepustno čelno moreno prišla na površje. Tam, kjer je voda prišla na površje, danes najdemo Zelence, ki jih prepoznamo po značilni smaragdni barvi.

Zelenci veljajo za sekundarni izvir Save Dolinke. Primarni izvir se namreč nahaja nedaleč stran od Planice, v dolini Tamar. Tam se lahko sprehodite do izvira, ki se imenuje slap Nadiža.

Do izvira Zelenci se lahko pripeljete neposredno z avtom. Nahajajo se v občini Kranjska Gora, nedaleč stran od vasi Podkoren. Ljudje se tukaj velikokrat ustavijo ob poti, kjer se lahko sprehodijo po urejeni potki čez gozd do smaragdnega jezera.

Obstajajo dokazi, da je pred Zelenci tukaj obstajalo veliko Korensko jezero. V jezeru se nahajajo usedline prstenih apnencev, ki se imenuje Krida, in so jih nekoč veliko izkoriščali.

Zelenci nimajo stalnega dotoka vode, ampak so delno odvisni od vode, ki pride iz reke Save in delno od padavin. Posledica tega je, da pozimi tudi ne zamrznejo in imajo stalno temperaturo, ki meri okoli 6 stopinj Celzija. Kopanje v jezeru je prepovedano, vsekakor pa premrzlo.

Foto: Tomaž Gorec 


Ime Zelenci je izvir dobil po njegovi zeleni barvi. Ta je posledica večjih plasti jezerske krede. Če boste pogledali v vodo, boste zasledili majhne mehurčke, ki se dvigajo iz tal proti površini izvira. To je znak, da gre za izvir, ter da je voda čista.

Leži nekje med 832 in 853 m nadmorske višine in velja za eno od višje ležečih močvirij. Leta 1992 so izvir proglasili za naravni rezervat, saj je grozila nevarnost, da bi se nekatere zaščitene rastlinske in živalske vrste izumrle. S tem, ko je postal naravni rezervat, so ga zaščitili pred morebitnim izginotjem flore in favne.

Poleg tega, da Zelenci veljajo za naravni rezervat, pa ležijo tudi v območju Triglavskega narodnega parka, ki je že samo po sebi zaščiteno.

V dolžino jezero meri 1200 m, v širino pa 150 m. Celotno močvirje, ki obsega tudi Zelence, pa meri okoli 14 hektarov.

Če si želite večjega in širšega pogleda iz ptičje perspektive, pa se lahko povzpnete na opazovalnico, ki se nahaja ob jezeru. Tam se vam bo razširil pogled, ne le na celotno močvirje, ampak tudi na bližnje gore. Od tod se vidi Špik, Vitranc, Ciprnik, Jalovec in Visoka Ponca.

Poleg mehurčkov in njegove smaragdne barve pa jezero predstavlja domovanje številnim živalim in rastlinam. Rastline, ki se tukaj nahajajo so: šaš, jelša, vrba, močvirski ušivec, navadni mrzličnik, ozkolistni munec, močvirska triroglja in vodna zlatica. Med živalmi pa lahko najdemo potočne postrvi, vrbnice, škrlatca, navadnega gada, martinčka in brkatega netopirja.

Poleg vseh vrst rastlin in živali pa je nekaj takšnih, ki so ogrožene in prebivajo le v Zelencih. To so dlakavoplodni šaš, kalužni šaš, in rjava kljunka.

Zelenci so kraj, ki predstavlja odlično točko za postanek in ogled tega naravnega bisera.

 

Če pa si ne želite ogledati le Zelencev, pa se v občini Kranjska Gora nahajajo še številne naravne znamenitosti. Ogledate si lahko Nordijski center Planica ali pa se zapeljete do Vršiča, lahko pa se ohladite v jezeru Jasna.