Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Slap Peričnik

Slap Peričnik se nahaja v dolini Vrat. Je visok 52 metrov, kjer pada čez visoko privesno steno, in je eden največjih slapov v Sloveniji. Malokdo ve, da obstaja še en slap Peričnik, ki je sicer nekoliko manjši, zgolj 16 metrov.
Slap Peričnik

 

 

 

 

 

 

Slap Peričnik je tudi najbolj znan po tem, da si ga lahko ogledamo vse okoli, torej lahko gremo kar za slap in si ga ogledamo tudi z zadnje strani. Več o tem prečudovitem slapu najdete na strani Lepote Slovenije.

Pred slapom Peričnik, pri parkirišču, stoji koča, ki se imenuje Koča pri Peričniku. Od same koče je že lepo videti slap, ki je res vreden ogleda. Slap Peričnik se nahaja v samem Triglavskem narodnem parku v Julijskih Alpah, znanem po svoji neokrnjeni naravi in čudovitih razgledih. Slap Peričnik, ki se izliva potok Bistrica, je tudi naravna dediščina in zaščiten.

 

 

 

Do slapa Peričnik z avtom, peš ali kar s kolesom

Slap Peričnik je dostopen na več načinov, in sicer z avtomobilom, peš po cesti ali s kolesom.

Ko se peljete iz jesenic proti Kranjski Gori, boste v vasi Dovje opazili table, ki vas usmerijo v dolino Vrat. Peljete se čez Mojstrano in sledite tablam za Vrata, kasneje tudi tablam za slap Peričnik. Pri Koči pri Peričniku pustite avto. Že iz parkirišča boste videli veličasten slap Peričnik, pogled, ki vas bo takoj prepričal, da se vam je splačalo priti sem. Do slapa vas vodi po gozdu lepo shojena pot, ki traja dobrih 10 minut. Tukaj se res lahko prepustite užitku in šumenju slapa Peričnik, čutili boste njegove kapljice, kako bodo pršile vse naokoli. Poglejte naokoli in opazili boste pot, ki je lepo shojena, da lahko greste za slap. Napotite se na to potko in uživajte za slapom. Morate pa biti malo pazljivi, saj je lahko tudi spolzko. Zato se tudi primerno obujte, saj natikači niso primerna obutev za obisk slapa. Ogled slapa je primeren tudi za otroke, ki jih slap Peričnik in voda, ki prši vse naokoli, še posebej zabava. Ker pa še je tu en slap, Zgornji slap Peričnik, se lahko napotimo po poti tudi do njega, a je pot nekoliko bolj zahtevna. Doseže ga lahko tudi vsak, ampak je treba biti bolj pazljiv. Tudi Zgornji slap Peričnik se splača ogledati, če ste že enkrat tukaj. Slap Peričnik si lahko ogledamo tudi pozimi, tudi takrat je slap zelo obiskovan. Takrat slap zmrzne in nastane prava bela zavesa in zanimivi kapniki.

Pri koči se lahko tudi okrepčate, saj imate zunaj kar nekaj klopi za odih.

Ta prekrasna dolina, v kateri se skriva slap Peričnik, pa vam ponuja tudi vrsto drugih zanimivosti. Zelo zanimiva je prav dolina Vrat, kjer vidite prekrasno severno steno Triglava, Aljažev dom v Vratih, zanimivi spomenik padlim gornikim. Do sem lahko greste tudi peš ob potoku Bistrica, ali pa se kar zapeljite z avtom.

 

Peš do Aljaževega doma v vratih

Ker imamo avto že parkiran pred Kočo pri Peričniku, se od tod napotimo dalje peš. Pot ni dolga ali težka, do doline Vrat namreč traja do 2 uri. Najprej gremo po cesti proti dolini Vrat. Pot je lepo speljana ob reki in ob stezi bomo opazli kar nekaj informativnih tabel. Čez čas se bomo začeli odaljevat od reke in prišli bomo v gozd. Tu bomo hitro prišli do Galerij, to so obsežni previsi, kjer iz stene tudi kaplja voda. Pot nas vodi spet ob reki Bistrici malo po levem bregu, malo po desnem bregu. Nato bomo tudi prišli na travnik, kjer se nam odpre prelep pogled na okoliške vrhove. Hitro zagledamo veliko parkirišče pred Aljaževem Domu v Vratih, od koder pot traja le še nekaj minut in naš cilj je dosežen. Pot je res prijetna in vsekakor vredna sprehoda.

Aljažev dom leži na višini 1015 metrih nad morjem. Je planinska postojanka in leži ob gozdni jasi v Dolini Vrat. Vse okoli doma so veličastne gore v Julijskih Alpah. Prav Jakob Aljaž je leta 1896 postavil prvo kočo, ki je takrat bila lesena. Dom ima dva gostinska prostora in 90 sedežev. Tudi zunaj ima 110 sedežev, kjer si lahko odpočijete na svežem zraku. Razpoložljivih imajo 8 sob z 29 posteljami, tudi skupno ležišče imajo, kjer je 15 ležišč. Imajo tudi wc ter umivalnico, ter tekočo vodo, tako da v domu brez problema prespite, samo prej pokličite za rezervacijo. Pri domu je najlepši razgled na severno Triglavsko steno, kjer pa tudi vidimo vrh Triglava. Od doma se lahko odpravimo na dobrih 10 minut dolg sprehod in si ogledamo zanimiv spomenik padlim gornikom. Tudi tukaj je lep razgled na Triglav, prelaz Luknja, Dolkovo špico, Škrlatico, Pihavec in Dovški križ.Aljažev dom v Vratih je odprt od aprila pa do konca septembra. Od tu vodi kar precej poti na okoliške vrhove, ki so nekateri kar težje dostopni, vglavnem za izkušene planince. Ko se vračamo iz Doline Vrat proti Mojstrani se ustavite tudi v Slovenskem planinskem muzeju tik ob cesti.

Ko se potepate po Mojstrani, si vsekakor oglejte slap Peričnik, ki je edini v Sloveniji, ki je dostopen tudi z zadnje strani oz. lahko stopite tudi za njega.