Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Slap Kozjak

Slap Kozjak je najvišji slap na potoku imenovanem Kozjak in je tudi eden izmed največjih znamenitosti v Kobaridu.
Slap Kozjak

 

 

 

 

 

Slap Kozjak je ena izmed največjih znamenitosti v Kobaridu

Slap Kozjak je najvišji slap na potoku imenovanem Kozjak in je tudi eden izmed največjih znamenitosti v Kobaridu. Visok je 15 metrov, nahaja pa se na nadmorski višini 300 metrov. Skrit je v podrti votlini in pada preko lepih razbrazdanih skal. V dvorano, kjer se slap Kozjak nahaja, prehaja le zgolj pramen svetlobe. Slap Kozjak pada v lep tolmun zelene barve.

Članek smo povzeli iz spletne strani Preberite.si, na omenjeni strani pa si lahko preberete še več o Slapu Kozjak.

Potok Kozjak

Potok priteče izpod Krničice in Polovnika. Izliva se v reko Sočo, blizu Kobarida. Potok si je na svoji poti izdolbel korita in preko skal pada kar šest slapov, kjer sta najlažje dosegljiva Mali in Veliki Kozjak. Potok izvira v več krakih pod Krničico, na 2142 metrih nadmorske višine.

Pot

Do slapa Kozjaka je lepo speljana pešpot. Do izhodišča se zapeljemo tako, da v Kobaridu sledimo cesti do Drežnice. Nato nadaljujemo preko mostu čez reko Sočo in za mostom zavijemo levo. Parkiramo pa na parkirišču ob cesti. Parkirišče je plačljivo. Pazite, da se ne zapeljete dalje od parkirišča in parkirate kje drugje, saj lahko dobite kazen če v Triglavskem narodnem parku parkirate na neoznačenem prostoru.

S parkirišča še malo hodimo po cesti nato pa se usmerimo na pešpot v smeri slapu. Najprej nas pot vodi čez travnik, nato pa gre v gozd in pot se približa reki Soči. Ob sami poti lahko vidimo tudi nekaj vojaških kavern in drugih ostankov prve svetovne vojne. Pot, ki zavije v desno, nas pripelje do mostu čez potok Kozjak. Iz mosta nato lahko vidimo Mali slap Kozjak, ki je visok 8 metrov. Do slapu se lahko tudi spustimo, da ga vidimo in poslikamo v celoti. Ko gremo navzdol edino pazite, da vam ne zdrsne. Pot nas nato pripelje še do lesenega odra od koder lepo vidimo Veliki slap Kozjak, poleti je velika gneča, zato bomo mogoče malo čakali, da pridemo do tega odra, saj je na njem zelo malo prostora. Če ne bi bilo tega lepega lesenega odra, si ga ne bi mogli ogledati v celoti, ne da bi se pri tem zmočili. Poleti se ljudje tudi pri slapu radi okopajo, seveda samo tisti najbolj pogumni, saj je voda zelo mrzla.

Nazaj se vrnimo čez enako pot ali pa si še oglejmo ostanke prve svetovne vojne. Pot se odcepi, ko gremo nazaj v levo. To si lahko ogledamo že, ko gremo proti slapu, takrat pa se pot odcepi v desno. Pot nas vseeno pripelje do slapu oziroma nazaj do parkirišča, če se odločimo ogledat ostanke, ko gremo nazaj. Pot bo še tako bolj zanimiva za odrasle in še bolj za otroke.

 

Kobariška zgodovinska pot

Slap Kozjak je tudi del Kobariške zgodovinske poti, ki nas popelje od antičnih časov do prve svetovne vojne. Ta pot je dolga 5 kilometrov in nam vzame 3 do 4 ure. Izhodišče je v centru Kobarida, bolj natančno na Trgu Svobode v Kobaridu. Za to pot si lahko najamete tudi vodnika, tako da pokličete v TIC Kobarid.

Prvo obiščemo Kobariški muzej, ki prikazuje dogajanje med prvo svetovno vojno, bolj natančno 12. Soško bitko oziroma bitko pri Kobaridu. Muzej je odprt vse dni v letu.

Naslednja na tej poti je Italijanska kostnica. Zgrajena je na Gradiču okoli cerkve sv. Antona. Do nje je speljana lepa pot in ob poti vidimo postaje križeve poti. V njej so posmrtni ostanki 7014 italijanskih vojakov, ki so padli v prvi svetovni vojni.

Sledi Toncov grad, ki je najpomembnejša poznoantična naselbina.

Potem nas poti vodi do Italijanske obrambne črte. V prvi svetovni vojni je italijanska vojska zgradila tri obrambne črte. Tukaj se bomo sprehodili čez strelske jarke, utrdbe in zgradbe, zato bo pot zanimiva tudi za otroke.

Pot nas nato pripelje do Soteske reke Soče. Soteska je na najožjem delu široka le 2 metra. Iz levega na desni breg Soče pa pridemo čez brv, ki je bila zgrajena že leta 1998. Brv je dolga 52 metrov.

Naprej nas pot pripelje do Velikega in Malega slapa Kozjaka.

Ko se vračamo od slapov, pa nadaljujemo pot v levo, k utrdbam iz prve svetovne vojne, kot so mitraljezno gnezdo, opazovalnica, zaklonišča in kaverne. Iz opazovalnice imamo lep razgled na prelepo reko Sočo.

Od tu nadaljujemo po poti, ki nas vodi po vojaških cestah, proti Drežnici in Ladram.

Ta cesta nas pripelje do Napoleonovega mosta. Prvi most je bil zgrajen leta 1750, ampak so ga avstrijski vojaki leta 1915 razstrelili. Nato so morali zgraditi novega, ki je bil najprej lesen, nato pa železni.

Zadnja stvar na naši zgodovinski poti pa je Muzej sirarstva. V muzeju vidimo razvoj sirarstva v dolini Soče.

Pot od parkirišča in do slapa Kozjaka ni dolga, zraven sebe si nujno vzamite vodo, ki si jo lahko natočite tudi na parkirišču, jemanje hrane pa je odvisno od vas. Če imate zraven otroke, je najbolje da vzamete s sabo vsaj nekaj sladkega, kot so na primer kakšni smokiji. Ker pa je zgodovinska pot malo daljša, si vzamite s seboj še hrano. Seveda ne pozabimo tudi na primerno obutev, najprimernejši so pohodni čevlji, lahko pa gremo samo v navadnih športnih copatih. Seveda se do slapu ne odpravimo v sandalih ali natikačih. Če se hočemo okopati, si v nahrbtnik ne pozabimo dati kopalk in brisače. Seveda zraven ne pozabimo vzeti tudi fotoaparata, saj bomo naredili veliko lepih slik. Slap Kozjak lahko obiščemo v vseh letnih časi, samo pozimi še bolj pazimo, da nam kam ne zdrsne.

Obiščite slap Kozjak in pa okolico Kobarida, saj vam ne bo žal.