Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Mariborsko Pohorje, najlepši del Štajerske

V severozahodnem delu Slovenije leži Predalpsko hribovje Mariborsko Pohorje. Kot vsa hribovja ima tudi Mariborsko Pohorje najvišji vrh, to je Črni vrh, ki je visok 1543 metrov.
 Mariborsko Pohorje, najlepši del Štajerske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekateri najbolje poznajo Mariborsko Pohorje v zimskem času saj je znano, kot največje smučarsko središče v Sloveniji.

Več o Pohorju si lahko preberete na spletni strani Schengenfest.si.

 

 

Ampak Mariborsko Pohorje nam čez celo leto ponuja adrenalinsko športne aktivnosti. Ker je Pohorje večinoma poraslo z gozdovi, se nam na Mariborskem Pohorju ponuja kar precej sence. Mariborsko Pohorje se nahaja nad mestom Maribor. Če ne veste kje je Maribor, nahaja se v prečudoviti Štajerski. Ko pridete v Maribor vas bodo table usmerjale na Pohorje, samo sledite tablam in boste prišli pod vznožje Mariborskega Pohorja. Ker je na Pohorju kar precej znamenitosti in športnih iger je fajn, da si za Pohorje vzamemo kar cel dan za raziskovanje. Mariborčani so zelo srečni, da imajo Mariborsko Pohorje, saj se lahko gredo v naravo sproščat in v čudovito naravo na izlet. Pohorje nam nudi ogled slapov, najdejo se razna jezera, imamo precej pohodniških poti, lepo so speljane tudi kolesarske, za tiste ki ljubijo adrenalin, je na Mariborskem Pohorju tudi adrenalinski park ter poletne sani. Lahko se pripeljete do spodnje postaje Pohorske spenjače in tukaj pustite avtomobil. Parkirišč je polno, lahko ga pustite v senci ali na soncu. Sedaj pa je odvisno od vas kaj in kako ste se prišli sproščat na Mariborsko Pohorje. Lahko se z gondolo popeljete gor do vrha Pohorja. Gondola vozi vsak dan med 7. in 22. uro, ampak vsako polno uro vas lahko popelje. Cene so zelo različne, ker se lahko karte kombinirajo tudi z mestnim avtobusom, lahko kolesarji naložijo kolo na gondolo. Najboljše pa se je kar odpravit peš.

Adrenalinski park Pohorje; če ste res ljubitelji adrenalina in se radi preizkušate, je mariborsko Pohorje res primerno za vas. Imate kar nekaj različnih izivov v zraku, in tukaj vas navdihuje tudi orjaška gugalnica. Kdo še je ni sprobal, mu jo res priporočam, ker tukaj pa doživiš adrenalin. Je pa tukaj tudi fantastičen pogled na Maribor.

Pohorske poletne sanke; tudi ljubitelji poletnega sankanja v velikih zavojih ste dobrodošli tukaj. Lahko greste ob progi peš gor ali pa kupite karto že doli ob vznožju in vas gor na Trikotno jaso pelje sedežnica. Nekateri zavoji so res ostri ampak imate zavoro, da lahko vožnjo prilagodite svojim željam. V sanke lahko gre samo ena oseba, edino otroci mlajši od 7 let se morajo peljat s starejšo osebo.

Cenik
- Otroci stari od 7 do 14 let, plačajo 1 vožnjo samo 5 EUR, ceneje so 3 vožnje, ki jih pridejo samo 10 EUR ali pa še boljše 5 voženj, ki jih pride samo 15 EUR.
- Za odrasle pa vas pride 1 vožnja 7 EUR, lahko si privoščite 3 vožnje in plačate 14 EUR, ali pa 5 voženj, ki vas pridejo samo 20 EUR. Če ste na Pohorji se le peljite s sankami.

Kolesarki park Pohorje; če imate gorsko kolo in ste izkušen gorski kolesar je Mariborsko Pohorje pravo za vas. Urejenih imajo 5 različnih prog, ki so dolge 12 kilometrov. Samo če nimate z gorskim kolesarjenem znanja se ne spuščajte sami.

Če ste se podali na vrh do Trikotne jase peš, ste sedaj sigurno postali že lačni. Tukaj v koči si lahko naročite tradicijonalno Pohorsko omleto, če imate radi jedi iz žara, tudi enolončnice dobite. Lahko pa tudi okusite sladki borovničevec, ampak ne preveč. Tukaj na trikotni jasi je čudovit pogled v dolino, se pa tukaj poleti ustavi polno pohodnikov. Zato se tudi vi tukaj ustavite in se malo naužijte svežega zraka.

Tudi pozimi je Mariborsko pohorje polno, takrat se hodijo smučarji sem smučat, saj je tukaj največ smučarskih prog. Je pa Mariborsko pohorje tudi znano po smučarski Zlati lisici za ženske. Ker pa zadnja leta rado nagaja vreme, so morali Zlato lisico predstaviti. Ko se nahaja lisička v Mariboru je tukaj zelo polno naših in tujih obiskovalcev ter smučarjev.

Tudi za kulinariko oziroma lačne želodčke je pod Mariborskim Pohorjem poskrbljeno. Nahaja se kar nekaj dobrih restevracij in tudi dobrih picerij. Ena najboljših picerij je La Cantina, tukaj res dobite dobre in okusne pice. Seveda malo kdo nima rad sladoleda, zato dobite tukaj pod pohorjem sladoled, za bolj sladkosnede pa si lahko naročite eno dobro tortico, poleg pa spijete eno kavico. Zgoraj na Mariborskem Pohorju pa si lahko privoščite bolj planinske jedi. Lahko si naročite žgance z mlekom, to je prava kmečka jed, ki se še vedno je ponekod na Štajerskem na kmetijah. Probat morate tudi Pohorski pisker, to je res znana Štajerska jed. Za sladokusce je zelo okusna pohorska omleta, ampak na njo morate malo počakat, da vam jo naredijo. Tudi Pohorska gibanica je okusna ali pa Pohorska šarlota. Vglavnem dobite kar vam srce poželi. Mi Štajerci smo res znani po dobrotah ter po dobrem vinu, zato v naših koncih ne boste ostali lačni in ne žejni.

Tudi prespati se da na Pohorju, saj je po Pohorju precej koč. Lahko pa kar pod Pohorjem v hotelu ali pa v mestu poiščete kakšen hotel.

Če ste ljubitelji narave, imate radi mogoče nekaj adrenalinskega se odpeljite proti Štajerski v Maribor in se odpravite na Mariborsko Pohorje raziskovat naravo ter se naužijte lepot, ki vam ponuja Mariborsko Pohorje.

Foto: Ines Štandeker