Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Blejski Vintgar

Slovenija ima kar nekaj vintgarjev, eden izmed lepših in najbolj obiskanih je zagotovo Blejski vintgar. Oglejte si ga ->
Blejski Vintgar

 

 

 

 

 

 

Blejski vintgar je eden lepših krajev v Sloveniji

Slovenija ima kar nekaj vintgarjev, eden izmed lepših in najbolj obiskanih je zagotovo Blejski vintgar. Vintgar je vzeto ime iz nemške besede Wiengarten, to pa zato, ker so na tej območjih bili nekoč vinogradi. Vintgar na Bledu je soteska, ki poteka ob reki Radovni.

Članek in slike so povzete po spletni strani Redbook.si.

To prelepo sotesko, sta odkrila takrat župan Jakob žumer in fotograf Benedikt Lergetporter. Odprt je bil za obiskovalce že 1893 leta, vendar so ga morali večkrat popravljati in obnavljati, saj ga vremenske razmere rade uničujejo. Soteska se skriva med dvema hriboma, na eni strani je Hom in na drugi Boršt. Blejski vintgar je dolg 1,6 kilometra, kjer se sprehodimo ob brzicah, tolmunih, hodimo kot po kakšnih hodnikih, saj so na vsako stran visoke stene ki segajo tudi v višino do 100 metrov. Leta 1906 so zgradili 33 metrov nad sotesko največji železniški kamniti most, čez ta most pelje proga Jesenice Most na Soči. V soteski najdemo precej lesenih mostičkov in galerij. Slovenija je Blejski vintgar tudi zaščitila, kot naravni spomenik, saj je bila prva turistična soteska. Tukaj v soteski oziroma Blejskem vintgarju, je narava naravnost čudovita, odlikujejo jo najlepša korita kar jih narava premore, paša za oči je tudi reka Radovna, ki teče čez celo sotesko. Ker je soteska blizu Bleda in ker je Bled zelo znan turistični kraj, moramo vedeti, da je v poletnih časih tu kar precej obiskovalcev. Zato je tudi sam promet zelo gost in se kar nekaj čas prebijamo, da pridemo do vintgarja. Sem se vsako leto pripelje več obiskovalcev, ko pa si prvič tukaj, se zagotovo tudi vrneš naslednje leto, ker je res občudovanja vredna.

Blejski vintgar odprejo za obiskovalce nekje v začetku junija in je odprt do konca septembra, če jim služi vreme. Lahko pridete že zjutraj ob 8 uri in ste tam do 19 ure. Ob vstopu se plača vstopnina, to je majhen prispevek za obnavljanje soteske.


Cenik

Za majhne otroke do 6 let 0,80 EUR, za otroke 6 – 15 let samo 2,5 EUR, odrasli 5 EUR, če pridejo osnovnošolske skupine plačajo samo 2 EUR, študentje in dijaki imajo samo 4 EUR. Lahko pa pridete v skupinah, kar še vas pride manj vstopnina. Srednješolci ali študentje, samo vas mora priti več kot 10 oseb, plačate samo 3 EUR, odrasli pa 4 EUR, samo vas mora biti tudi več kot 10 oseb. Kateri imate kartico Gost Bohinj pa dobite 10% popusta. Tudi naši hišni ljubljenčki lahko grejo z vami, morajo pa biti na povodcih in prosim za njimi pospravite.
 

Izhodišče

Najprej moramo priti na Bled in v prvem križiču se držat oznak za Pokljuko. Peljemo se samo ravno po cesti in ko pridemo v vas Gorje bodite pazljivi, ker vas tukaj oznake usmerijo desno za Vintgar. Tu se samo peljemo naprej po cesti in sledimo tablam. Cesta nas pripelje na veliko makedansko parkirišče. Samo parkirišče ni plačljivo. Čeprav je tukaj poleti polno avtomobilov in tudi avtobusi se najdejo, bomo našli sigurno prostor še za naš avtomobil.
 

Opis poti

Na parkirišču bomo opazili table za vintgar, gremo lepo po cesti, kjer bomo prišli do blagajne. Tukaj plačate prispevek, lahko si tudi kupite kak spominček in dobite tudi letake o Blejskem vintgarju. Po sami soteski nimate kam zaiti ali da bi se izgubili, pot je lepo speljana ob reki. Večinoma boste hodili po lesenih mostičkih, ter ob poteh ob reki. Pot je dobro nadelana, tako da ni težko po njej hodit. Opazujete reko Radovno ter njene tolmune ter brzice. V tolmunih se ustavite saj lahko opazite tudi ribe. Ob poteh boste hodili ob visokih kamnitih stenah. Ponekod se lahko tudi prebližate deroči reki ter naredite prelepe fotografije. Če imate sabo svoje otroke, vemo da so nekateri malo bolj živahni, pazite na njih na mostičkih in ob poteh pri reki. Ko se boste sprehodili pod železniškim mostom, se le ozrite in se zamislite, kaj so morali naredit, da še danes most stoji. Ne hitet po Blejskem vintgarju, vzemite si čas, ker v poletnih mesecih je tukaj prav prijetno, ne bo vam vroče, ker je prav osvežujoče se tukaj sprehajat. Celotna pot poteka v senci, tu pa tam nas malo obišče sonček. Na koncu naše poti je okrepčevalnica ter tudi nekaj miz in klopi, ki pa znajo biti hitro polne in zasedene. Če ste žejni si lahko kaj kupite za odžejat, za otroke imajo tudi sladoled. Za ljubitelje spominkov in razglednic tudi za vas se tukaj nekaj najde. Poglejte in si nekaj kupite za spomin ali pa nekomu podarite majhen spomin. Ampak videli boste, da še pot pelje malo naprej, ja pot vas še vodi do najlepšega dela soteske, to je 13 meterski slap Šum. Res je čudovit, pod njim pa pravo malo kopališče. Ljudje se tukaj radi skopajo, seveda najbolj pogumni, ker voda je kar precej mrzla. Lahko si samo noge namočite, ali pa malo posončite. Za celo pot boste potrebovali nekje 1 uro, seveda odvisno od vsakega posameznika, če imamo s sabo majhne otroke, lahko traja dlje. Nazaj se vrnite kar po isti poti in še enkrat občudujte prekrasno naravo, ki se vam tukaj ponuja.

Blejski vintgar je res pravi kraj za ljubitelje fotografiranja, za ljubitelje narave. Tu najdete svoj mir in se spočijete od napornega dela. Pot je primerna za vse ljudi, ne morete pa tukaj z otroškimi vozički. Tudi za invalide z vozički ni pot primerna. Obujte se v primerno obutev, ne v natikače ali sandale. Čeprav je na koncu okrepčevalnica, je dobro če si vzamete kaj za odžejat s sabo.

Ker je Blejski vintgar pravi biser v Sloveniji se odpravite proti Bledu in ga obiščite. Tukaj je pravi raj, čudovita narava prekrasni tolmuni, brzice reke Radovne, hodite po lepih lesenih mostičkih. Pa še v vročih poletnih dneh vam tukaj ne bo vroče.