Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Info > Kulinarično doživetje

Natisni Pošlji-prijatelju

Okusi Sladke Istre


 

Včeraj in danes je v Kopru potekala prireditev Sladka Istra, ki je privabil številne ljubitelje sladkih jedi in slaščic pa tudi strokovno javnost.

Foto: Lana Švab (2012)

Na letošnji prireditvi se je predstavilo skoraj 40 ponudnikov slaščič iz območja Slovenske Istre in 46 ponudnikov iz ostalih slovenskih regij, med katerimi je bilo 7 slovenskih proizvajalcev čokolade. Domačim razstavljalcem so se pridružili tudi trije tuji ponudniki, s čimer je prireditev dobila mednarodne razsežnosti.

˝Nonina torta˝, Foto: Lana Švab (2012)

Poleg degustiranja sladic so se obiskovalci, vinarji, mojstri slaščičarstva in umetniki udeležili tudi številnih natečajev, ki so potekali pod okvirjem mednarodnega festivala sladic Sladka Istra: natečaja Najizvirnejša sladica, Naj torta in Najboljši muškat Sladke Istre, Ex-tempore Sladke Istre ter stand up natečaja ˝Nasmej se sladko˝.Zmagovalka letošnjega natečaja za najizvirnejšo sladico Istre je restavracija Idila, ki je predstavila sladico vrešjevći. Naj torto so spekli v slaščičarni Klasika, Ika Žonta s.p., najboljši muškat pa pridelali vinarji Korenika&Moškon.

Za tiste, ki vam je ob prebiranju teh informacij˝cuker padel˝smo izbrskali recept za tipični istrski figov hlebček, ki je opisan v katalogu Slovenske Turistične OrganizacijeOkusi Slovenije/Taste Slovenia(str. 23). Glavna sestavina sladice so sušene fige in mošt, ki ga je večina slovenskih vinogradnikov letos že pridelala.Naj vam tekne!

FIGOV HLEBČEK

Fige, ki smo jih razpolovljene skrbno posušili na soncu, zmeljemo in pregnetemo z moštom, najbolje iz belega grozdja. Po okusu dodamo še malo grobo zmletih mandljev in jih oblikujemo v hlebček (ali kroglice). Prednost te sladice je, da dolgo zdrži v hladilniku.