Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Info > Kulinarično doživetje

Natisni Pošlji-prijatelju

Ribji užitki


 

Ribe so okusna, zdrava in lahka hrana primerna za poletne dni. Katere so vaše najljubše? Jih pripravljate doma, ali zavijete v bližnjo restavracijo? Znate pravilno očistiti ribo ali se je lotite kar tako ˝po domače˝?
Tokratni blog prispevek bo namenjen prav njim- čudovitim vodnim bitjem, katerih vonj med pripravo in okus med zaužitjem nam je tako všeč. Pravijo, da mora riba trikrat plavati- najprej v vodi, potem v olju, na koncu pa še v vinu, ki si ga privoščimo ob jedi.


Meni najljubše so orada, brancin in skuša kar take na žaru in brez česna. Zraven pa kozarec domače malvazije, pridelane na sončni terasi slovenske Obale. Včasih si rečem:˝vsak dan bi lahko jedla ribe, če bi le lahko,˝ tako zelo všeč mi je njihov okus.


Vesela sem, ker imamo v Sloveniji vedno več odličnih ribjih restavracij pa tudi ribiče in vzreditelje rib, ki se trudijo, da bi jedli ribe gojene ali ulovljene pri nas.Ali veste kje domuje piranski brancin družine Fonda? - v zalivu med Sečovljami in Savudrijo.Ali veste tudi, kje ga lahko poskusite?


Seznam odličnih restavracij, ki ponujajo okusne slovenske ribe, nekatere tudi piranskega brancina družine Fonda:

1) Ribarnica, delikatesa in vinotoč Valentin: Je nova, okusno opremljena in dobro obiskana ribja restavracija in ribarnica na Vodnikovem trgu 5 v Ljubljani (v bližini osrednje tržnice). Bogat izbor jedi, pripravljenih iz surovih, mariniranih, pečenih, kuhanih in ocvrtih rib in morskih sadežev vas bo navdušil. Med njimi je tudi Fonda piranski brancin. Če se želite najesti do sitega, priporočam obisk do 15. ure popoldan, ko ponujajo ˝ribje malice˝ po akcijskih cenah. Čeprav je restavracija odprta šele od začetka avgusta se je˝dober glas že razširil v deveto vas˝tako da boste prosto mizo v času kosila kar težko dobili. Potrpežljivost se vsekakor izplača! Poplaknite jo s kozarcem odličnega vina. Izbor vin na kozarec je bogat prav tako kakor izbor jedi.

Ribja restavracija Valentin, Foto: Lana Švab (2012)

2) Fritolin, ribja kantina: Je majhna in preprosto opremljena kantina ob obalni cesti v središču Portoroža. Posebnost te restavracije je, da je večina rib ulovljenih isto jutro preden pride na vaš krožnik, saj jih lovijo sami, s svojo ribiško barko. Ponudba se prilagaja v skladu z letnimi časi. Poskusite odlične jadranske kalamare na žaru, ki so večji in še bolj okusni kot navadni.

Kantina Fritolin, Foto: Lana Švab (2012)

3) Restavracija Rizibizi: Je elegantna restavracija na hribčku, nedaleč stran od hotelov Bernardin v Portorožu. Poleg bogate izbire vin in olivnega olja lokalne pridelave, imajo na meniju tudi Fondinega piranskega brancina. Privoščite si, saj poznate tisti rek ˝smo, kar jemo.˝

4) Restavracija in vinoteka Brič: je družinsko vodena restavracija, ki poleg okusnih ribjih in drugih jedi ponuja tudi širok izbor vin lastne pridelave. Imajo kar 37ha vinograda in oljčnih nasadov. Posestvo in restavracija se nahajata v kraju Dekani, nedaleč stran od avtoceste Koper-Ljubljana. Poskusite okusna nabodalca z gamberi na posteljici tanjko narezanih bučk.

Restavracija Brič, Foto: Lana Švab (2012)

Če vas zanima kako se pravilno očisti riba, si oglejte tale video (v angleščini).

--> Več o ribištvu na Slovenskem si preberite v blog prispevku: Tradicionalni izlov cipljev!

Pa dober tek!