Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:






SloveniaHolidays.com > Info > Kam na izlet?

Natisni Pošlji-prijatelju

Izlet: Vegova pot


 

Verjetno ni Slovenca (ali pa ga vsaj ne bi smelo biti:)), ki ne pozna Jurija Vege. Velja za največjega slovenskega matematika. Poleg tega je bil tudi fizik, geodet, meteorolog in celo topniški častnik. Seveda mu je pripadal tudi plemiški naslov. Po njem je poimenovanih precej stvari (Vegova ulica v Ljubljani, gimnazija v Idriji, osnovna šola v Moravčah in še kaj), najbolj zanimiva od teh pa je verjetno krater Vega na Luni.

Ker je obisk kraterja na Luni za navadnega zemljana v praksi tako rekoč nemogoč, predstavljamo še eno stvar, ki nosi ime po Juriju Vegi in je primerna za daljši sprehod ali popoldanski izlet. Imenuje seVegova pot. Vegova pot vodi po krajih, kjer je Jurij preživljal otroštvo. Konča se v hribovski vasi Zagorica, kjer se je rodil leta 1754.

Do Jurijeve rojstne vasi Zagorica vodita poti iz dveh različnih smeri.

Smer Moravče - Zagorica (1,5 ure)

Po tej poti se je Jurij Vega še kot fantič redno vračal domov v Zagorico od verouka in nedeljske šole v Moravčah. Pot se prične pri cerkvi sv. Martina, v središču in starem trškem jedru Moravč. Tam najdemo tudi spomenik Jurija Vege. Po približno kilometru hoje po podeželski poti proti jugu pridemo do cerkvice Žalostne Matere Božje na Hribcah. Ko prispemo do križišča, nadaljujemo pot naravnost do razgledne točke, kjer se nam odpre zanimiv in prelep pogled na grad Tuštanj in v ozadju na Kamniško-Savinjske Alpe. Od tu naprej se začne pot vzpenjati skozi gozd mimo Gedeta proti Spodnji Javorščici. Po vzponu, ki traja približno pol ure, pridemo do stare kmečke hiše pri Bovonu, ki resnično spominja na stare čase. Pri kužnem znamenju, ki stoji v bližini, se nato spustimo po vijugasti makadamski poti proti Križevski vasi. Ko prispemo do cerkvice Sv. Križa, se obrnemo proti zahodu in nadaljujemo pot proti Zagorici. Med potjo lahko občudujemo razgled na reko Savo in Ljubljano. Na Vehovčevi domačiji, ki stoji na mestu nekdanje rojstne hiše Jurija Vege, si lahko ogledamo Vegovo spominsko sobo in povprašamo domačine o življenju in delu barona Jurija Vege.

Smer Dolsko - Zagorica (1,5 ure)

Pot se prične v Dolskem pri kulturnem domu. Pelje nas mimo Žerjavovega gradu in cerkve Sv. Helene. Vzpon, ki traja dobro uro, poteka večinoma po gozdu, stopimo pa tudi na vaški kolovoz, ki je obdan s starimi jablanami in hruškami. Na vrhu pobočja so posamezne razgledne točke, ki ponujajo pogled na Ljubljansko kotlino, Kamniško Savinjske Alpe in Karavanke. Pot nadaljujemo do stare kapelice, kjer je odcep proti Vrhu pri Dolskem. Tam zavijemo desno proti vzhodu. Po nekaj korakih se spustimo do glavne ceste, ki vodi naprej v Zagorico. Od tu je do domačije le še kratka pot. Na domačiji, kjer še danes živijo potomci znamenitega barona, si lahko ogledamo Vegovo spominsko sobo in stalno razstavo.