Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Kranj > Gorenjski muzej

Natisni Pošlji-prijatelju

Gorenjski muzej

Tomšičeva 42, 4000 Kranj
tel.: 00 386 4 201 39 50, faks: 00 386 4 201 39 51

Prešernova hiša
Prešernova 7
4000 KRANJ

Tel.: 04 201 39 83V hiši, kjer je od jeseni leta 1846 pa do 8. februarja 1849 prebival najpomembnejši slovenski pesnik dr. France Prešeren (1800 - 1849), je bil 8. februarja 1964 odprt spominski muzej.

Hiša je sestavljena iz dveh delov s skupnim dvoriščem. Gradnja stavb datira v čas pozne gotike, v 17. stoletju pa sta bili povezani v enotno stavbo z lesenim hodnikom, kar dokazuje ohranjen konzolni zaključek. Po požaru 1811 je bil lesen hodnik nadomeščen z arkadnim hodnikom. V letu 2000 / 2001 je bila hiša generalno prenovljena, hkrati pa tudi prenovljena in sodobno postavljena nova stalna razstava, ki prikazuje pesnikovo življenje od rojstva v Vrbi, šolanja na Dunaju, življenja v Ljubljani in smrti v Kranju.

Prešeren je v Kranju najel stanovanje v hiši, ki je nosila oznako Mesto 181. Hiša je bila last kranjskega trgovca in pivovarja Franca Mayerja. V spodnjih prostorih, kjer je danes galerija, je bila prva kranjska kavarna, ki jo je imel Švicar Florian Pua. Pesnik je imel vhod v hišo iz današnje Tavčarjeve ulice v prvo nadstropje. Prostori na današnjo Prešernovo ulico so bili bivalni (kuhinja, Katrina soba, Prešernova soba in soba Andreja Rudolfa), odvetniško pisarno pa je imel na Tavčarjevo ulico, ki se je v njegovem času imenovala Svinjska ulica.

Z avtentičnim pohištvom sta opremljeni dve sobi: pesnikova spalnica in odvetniška pisarna.

Razstavljeni so: cenzuriran rokopis Poezij iz leta 1847, original in faksimile Krsta pri Savici, časopisi, kjer je pesnik objavljal svoje pesmi (Carniola, Illyrisches Blatt, Kmetijske in rokodelske novice, Krajnska č’belica). Za likovno dopolnitev prostor krasijo portreti njegovih dveh prijateljev, Matija Čopa in Andreja Smoleta, ter portret njegove neuslišane ljubezni Primicove Julije. Razstavljamo tudi prvo pesnikovo likovno upodobitev iz leta 1850. Avtor portreta je bil Goldenstein, ki je pesnika naslikal po spominu. Posebej so izpostavljeni trije vrhunci v njegovem življenju: Sonetni venec, Krst pri Savici, izid Poezij. Njegova pesem Zdravljica je nadvse pomembna za slovensko narodno identiteto, saj je danes, ko smo Slovenci neodvisen narod, kitica te pesmi tudi naša himna. Dr. France Prešeren je svoje pesmi objavljal, med drugim, tudi v Kmetijskih in rokodelskih novicah, katerih urednik je bil kranjski rojak, dr. Janez Bleiweis, plemeniti Trsteniški. Njegov portret izpod čopiča Ivana Franketa je razstavljen v nekdanji sobi, kjer je prebival Andrej Rudolf. Portret je muzej pridobil kot donacijo od praprapra vnuka Andreja Bleiweisa.

Na razstavi je moč videti tudi precej knjig in sodobnih medijev o Prešernovem življenju in njegovem delu, hkrati pa tudi ogromno prevodov njegove poezije v tuje jezike. Ponosni smo, da Prešerna berejo tudi v kitajskem in bengalskem jeziku.

V pritličnih prostorih Prešernove hiše, kjer je galerija, poteka pestra razstavna dejavnost.