Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Štanjel je arhitekturno bogat kraj vreden ogleda

Štanjel je idiličen kraj na Krasu, ki slovi po unikatni pokrajini in čudovitim kotičkom za obiskovalce. Štanjel je znan po slikoviti arhitekturi in magični podobi.
 Štanjel je arhitekturno bogat kraj vreden ogleda

 

 

 

 

 

 

 

Kras je čudovita in unikatna pokrajina, ki slovi predvsem po vinu teranu in pa pršutu. Zacveti v pomladi, ko se vse prebuja in obiskovalcem nudi čudovite kotičke, kjer lahko preživijo svoj nedeljski popoldan. Četudi je Kras znan po svoji skalnati neizprosnosti, so na tej zemlji zrasle čudovite kamnite vasice, ki so bile grajene strnjeno in tako, da so omogočale zbiranje prirodne kraške vode. Svojo razgibanost in zanimivost pripiše svoji legi, saj leži tam, kjer se stikata celina ter Mediteran. Prav zato so tudi poletja suha in vroča, spomladi pa lahko pričakujemo kar precej deževja. Zime so poznane kot mrzle in zelo vetrovne, saj tudi tukaj, tako kot v Vipavski dolini, zna štrene mešati burja, močan veter. Kras tako v vsakem letnem času ponuja nekaj zanimivega, najlepši pa je seveda spomladi, ko vse ozeleni, od češenj pa do trte, nekaj neprecenljivega pa je seveda pogled, ki ga imamo na Jadransko morje. Prav tako pa zaživi tudi v jeseni, ko se barve spremenijo, listje odpade in tako dalje.

 

Fotografije so povzete po galeriji s spletne strani Lepote Slovenije.

Do Krasa lahko pridemo preko primorske avtoceste, za tiste, ki radi uživajo v čudovitih razgledih, pa se seveda priporoča stara cesta, ki je mnogo bolj pisana od avtoceste, je pa zato tudi nekoliko daljša in zamudna.

Kras meji na Vipavsko dolino in Tržaški zaliv ter na Soško dolino in Brkine. Vsebuje kar nekaj znamenitosti in Lipica, Divaška jama, Škocjanske jame, Tomaj (dom našega pesnika Srečka Kosovela) in Štanjel pa so seveda le nekatere izmed le-teh. Kras namreč ponuja mnogo več od naštetih krajev. Preden pa se odpravimo v Štanjel, se nam splača ogledati še sežanski Botanični vrt, ki ponuja marsikaj zanimivega tako za odrasle, kot tudi za otroke.

Štanjel nosi ime po zavetniku cerkve, Svetemu Danijelu. Marsikdo ga opiše kot zelo slikovito in arhitekturno fascinantno naselje, vendar pa je resnica taka, da od daleč Štanjel deluje precej običajno, skoraj dolgočasno, in precej sivo. Šele v naselju samem lahko opazimo njegovo magičnost in začutimo pomembnost v času. Prvič je bil Štanjel omenjen že davnega leta 1402, saj je bil takrat tarča Turkov, Benečanov, Rimljanov in Habsburžanov, vse to pa le zaradi izredno dobre strateške lege. Najbolj pomembno obdobje za Štanjel pa je bilo seveda obdobje, ko je živel Maks Fabiani, ki je oblikoval in zgradil največjo znamenitost Štanjela, Ferrarijev vrt. Slednji je tudi najbolj obiskan del Štanjela. Dandanes je vrt urejen kot park in ga lahko obiščemo kadarkoli. Najlepši del pa je relativno majhen bazen z mostom, ki naj bi predstavljal Benetke.

Štanjel je enkratna ideja za kak družinski izlet, saj bo zanimiv tudi za otroke. Nekaj najlepšega je, ko se sprehajaš po starih kraških uličicah in opazuješ prečudovito okolico. V samem jedru Štanjela stoji tudi (avtentična) kraška hiša, ki je v bistvu etnološki muzej.

Štanjel je lahko tudi v navdih vsem bolj umetniškim dušam, saj si vedno lahko ogledamo dela Lojzeta Spacala, kraškega slikarja in umetnika. Prav tako pa se v Štanjelu odvijajo različna predavanja, kulturne prireditve, od pomladi naprej pa so mogoče tudi poroke. Seveda pa si vedno lahko ogledamo cerkev Svetega Danijela, ki je bila zgrajena nekje sredi petnajstega stoletja, dokončana pa šele leta 1609, saj je takrat dobila svojo največjo znamenitost, limonasti zaključek. Od cerkve nas le nekaj korakov loči do grajskega dvorišča, kjer je prav posebno stopnišče, kjer je nastalo že ogromno lepih fotografij.

Štanjelski grad je nastal v srednjem veku, za svojo veličino in lepoto pa se lahko zahvali grofovski družini Cobenzi. Grad je nekaj časa služil kot bolnišnica (v času svetovne vojne), kasneje ga je Maks Fabiani spremenil v občinski sedež. Za tiste, ki jih življenje Fabianija toliko bolj zanima, se lahko drugega maja oglasijo na Štanjelu in le za 4,5 € (na osebo) izvedo veliko več o njegovem delu in življenju. Ta dogodek se imenuje Kraška gmajna.

Štanjel je tako kraj, kjer si vsak lahko najde nekaj zase, čudovit pa je v prav vseh letnih časih. Urnik je sicer čez zimo nekoliko spremenjen, vendar lahko vse informacije o odpiralnih časih dobimo na TIC Štanjel. Če si po Štanjelu želimo vodenega ogleda, nas bo to stalo 5 €. Če pa smo učenci, dijaki, upokojenci ali invalidi, bo vodenje zaračunano le 2 €. Svoje avtomobile lahko parkiramo na parkirišču in se nato svobodno spustimo v ogledovanje enega najbolj privlačnih kraških naselij pri nas.

Za tiste, ki jih kulinarika posebej navdušuje, je obisk Štanjela v spomladanskem času enkratna izbira, saj bodo lahko svobodno lahko vonjali zelišča in ostalo rastlinje, nabrali pa si bo lahko tudi šparglje. Za tiste, ki jih veliko bolj od hrane privlači žlahtna kapljica, pa bo zadoščeno s pestro ponudbo likerjev ter žganja. Tridesetega aprila dalje namreč poteka degustacija, ki nas bo stala le 5 €.

Za športnike pa bo Štanjel enkraten kraj spomladi, ko bodo lahko ubrali res čudovito kolesarsko turo po celotnem Krasu, za konec pa se lahko ustavijo v kaki dobri gostilni, kjer lahko okusijo domač kraški pršut ter popijejo nekaj terana. V TIC Sežana celo ponujajo zemljevide, kjer so kolesarske poti dobro označene.

Štanjel je res enkraten kraj, kjer se novodobno meša s starim in kjer lahko najde vsakdo nekaj zase. Zato bi bilo res škoda, da bi kako nedeljo obsedeli doma na kavču, kot pa da bi se odpravili na lratek izlet po Štanjelu.

Foto: Leonida Nemec