Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Sloveniaholidays na obisku ...

... v Štanjelu. Poglej si predlog izleta iz prve roke! Kaj smo počeli, kje smo spali in kje odlično jedli >>

Sloveniaholidays na obisku ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi januarski vikend v letu 2014 se je ekipa sloveniaholidays.com odpravila na delovni izlet v Štanjel. Idilična kraška vasica na gričku je več kot vredna obiska.

Naselje sestavljajo tri celote: grajski ter cerkveni del in vas. Prvi dve celoti povezuje trg z vodnjakom pod tlakovano površino, do katerega vodi monumentalno stopnišče. Niz kamnitih hiš z bogatimi kamnoseškimi elementi je terasasto ovitih okrog pobočja, slikovite ozke ulice pa se razširjajo v majhne trge z vodnjaki. Podobo Štanjela zaključujeta renesančno baročni grad ter poznogotska cerkev sv. Danijela. Arhitekt Maks Fabiani, ki je danes tu pokopan, je pod obrambnim zidom naselja uredil tudi obsežen park.

 

         

 

V Štanjelu je GALERIJA LOJZETA SPACALA, ki nudi najobsežnejši prikaz Spacalove ustvarjalnosti, zelo znan in obvezen pa je ogled in sprehod po Ferrarijevem vrtu, ki je v toplih mesecih tudi čudovito prizorišče za poroke.

 

    

 


 

V vasi je možnost prenočitve v nekaj apartmajih, med drugim je to apartma Valetovi in apartma Marija Jera. V slednjem smo med našim obiskom bivali in delali tudi mi. Apartmaji so v hiši s tremi spalnicami, dvema kopalnicama in kuhinjo. Apartma Marija Jera Štanjel je zelo udoben - resno, tako dobro že dolgo nismo spali (kljub mal poznem odhodu v posteljo) :)

 

Zelo prijazna gospa Marija Jera sicer nudi tudi kulturnozgodovinsko vodenje po Štanjelu in okolici, skupaj z možem pa se ukvarjata še s čebelarstvom in pridelavo medu, ki ga lahko kupite na njunem dvorišču kar sami!

 


Čez dan smo snovali nove ideje za naše spletne portale sloveniaholidays.com, informacija.net in sloveniashop.net v prijetnem večnamenskem prostoru za skupine do 20 oseb namenjen delavnicam, sestankom, druženju, tematskim večerom ali animacijam.

 

  

Zvečer pa smo se odpravili v Hišo posebne sorte, kjer nas je čakala lična in odlična večerja vrhunske kuhinje restavracije posebne sorte, čudovita notranjost v kombinaciji kraškega ambienta z modernimi detajli ter prijazen gospodar, Vid Sorta.  Restavracija posebne sorte nudi sezonske dobrote, goveje meso iz svoje kmetije, lastne testenine in nepozabne slaščice ter vrhunsko lokalno vino.

 

   

V ponudbi Hiše posebne sorte ni naključij, odrekanj, približkov. Vse, kar vam nudijo, ima svoj namen. Lastno vizijo hiša dosega s kakovostno in izvirno ponudbo. V vsaki zgodbi se prepleta narava, kultura, tradicija in zdravje. Zato vam RES priporočamo obisk.

 

V restavraciji so nas pogostili:

  • s hladnimi rezinami govedine na domačem radiču z olivnim oljem, limono in oblanci domačega sira
  • zelenjavno kremno juho
  • pečeno svinjsko prato, polnjeno s pršutom in sirom, tenstanim krompirjem in zelenjavno prilogo ter
  • sladico posebne sorte.

 

 

Da je ime sladice resnično upravičeno, imamo tukaj dokaz - naše punce so prosile za repete :)

 

 

Po dolgem dnevu, z odlično večerjo, podaljšanem večeru in zato malo krajši noči, smo naslednje jutro nadaljevali z delom. Temu pa je sledil še obisk naših oglaševalcev v Štanjelu, ki ga je pospremilo voščilo za novo leto in manjša pozornost zanje v obliki darilca sloveniaholidays.com. Tako smo se peš odpravili do:

 

 

Gospe Mariji Jeri pa smo se le še zahvalili za prijaznost, gostoljubje in prijetno bivanje ter se iz prelepega Štanjela odpeljali nazaj na Gorenjsko ...

 


  Vsa ponudba namestitev v Štanjelu in bližnji okolici >>

  Gostinska ponudba v Štanjelu in okolici >>

  Agencije in društva >>