Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Predjamski grad

Predjamski grad stoji v kraju Predjama 9 kilometrov oddaljen od Postojnske jame. Je pravo arhitekturno čudo, ki mu na svetu ni para. Če si ga še niste ogledali, je zdaj pravi čas za obisk.
Predjamski grad

 

 

 

 

 

 

Predjamski grad je čudo arhitekture sredi skalne stene

Predjamski grad stoji v kraju Predjama 9 kilometrov oddaljen od Postojnske jame. Je pravo arhitekturno čudo, ki mu na svetu ni para. V Guinnessovo knjigo je vpisan, kot največji jamski grad na svetu. Predjamski grad stoji v skalni steni na višini 123 metrov, pod naravnim skalnim obokom, kjer se odpira podzemna votlina.

Članek je povzel slike s portala Slovenijanadlani.si.

 

V globini pod gradom ponika v podzemlje rečica Lokva. Grad je bil prvič omenjen leta 1274, ko je bil v posesti rodbine Luegger, v katero je sodil tudi Erazem Predjamski. Ta je dal kasneje, v obdobju renesanse zgraditi novo stavbo, v kateri je po pripovedi leto dni kljuboval obleganju tržaškega glavarja Ravbarja. Predjamski grad je bil za nasprotnike tako rekoč nedostopen. Erazem se je s hrano oskrboval po skrivnem naravnem rovu, ki je iz gradu vodil na površje, kraški svet pod gradom pa mu je nudil vir pitne vode. Imel je tudi dodatno skrivališče in prostor za shranjevanje hrane – vse, kar je med dolgotrajnim obleganjem nujno potreboval. Naposled pa je prišlo do izdaje, ki je Erazma pokopala. Umrl je leta 1484 in je pokopan ob cerkvici Žalostne matere božje, ki stoji v bližini gradu in jo je dal sam postaviti. Kot pripoveduje legenda, je lipo na grob zasadilo Erazmovo žalujoče dekle kot simbol večnega življenja. Včasih mogočna Erazmova lipa tako že več kot 500 let ohranja spomin na bojevitega viteza, danes pa se žal po mnogih preizkušnjah bori za obstanek. Leta 2001 je bila resno poškodovana v podtaknjenem požaru.

Cerkev Žalostne matere božje je leta 1449 posvetil tedanji tržaški škof Enej Silvij Piccolomini, poznejši papež Pij II.

Danes je Predjamski grad odprt za obiskovalce. Vstopnina za odrasle je 13,80 €, za študente oziroma mlade od 16 do 25 let znaša 11 €, za otroke od 6 do 15 let 8,30 €, za otroke do 5 let pa 1 €. Vhodni stolp ponuja informacije o bogati zgodovini gradu in o ljudeh, ki so v njem živeli. V drugih prostorih v gradu so na ogled originalni predmeti, kopije in modeli. Jedilnica prikazuje grajsko življenje od sredine 14. do 16. stoletja, najbolj bogato opremljena pa je viteška soba. V tretjem nadstropju je dvorana iz obdobja renesanse, v kateri so lovske trofeje kneza Windischgrätza, zadnjega lastnika Predjamskega gradu. Ogledati si je mogoče grajsko ječo, zanimiv pa je tudi razgled iz številnih lin, ki so igrale pomembno vlogo pri obrambi gradu. Vse do leta 1991 je Predjamski grad več stoletij skrival pravi zaklad, ki ga sestavlja deset srebrnih, z zlatom prevlečenih predmetov posvetne rabe, ki sodijo v zadnjo četrtino 16. in v začetek 17. stoletja. Zakladna najdba je na voljo za ogled v Notranjskem muzeju Postojna.

Čez poletje je za oglede odprta tudi jama, ki se nahaja pod Predjamskim gradom, v kateri prebiva kolonija netopirjev. Obisk jame pozimi spričo zimskega spanja netopirjev ni dovoljen. Predjamski podzemni sistem obsega vsega skupaj 13 kilometrov. Jama pod gradom je po dosedanjih informacijah druga najdaljša jama v Sloveniji, saj se razteza čez štiri nadstropja, od katerih so – z izjemo zgornje Erazmove luknje z vključno Erazmovim rovom – med seboj vsa povezana. Turistični odsek meri 700 metrov. Tu si lahko ogledamo vhodni rov Konjski hlev, v katerem so našli ostanke iz rimskih časov, kar priča, da je človek tod živel že v kameni dobi. Nadalje si lahko ogledamo Imenski rov (v katerem so na ogled podpisi iz 16. stoletja), Veliko dvorano, Glavni rov in Fiženco, v kateri se nahaja izhod na površino. Ogled jame traja okoli 45 minut. Obiskovalci morajo biti primerno oblečeni in obuti. Baterijske svetilke prejmejo ob vstopu, ker jama ni električno razsvetljena. Mogoč je tudi prav poseben doživljajski ogled celotnega sistema predjamskih jam, ki se priporoča samo za posebej vzdržljive obiskovalce.

Vsako poletje julija se prostor pred gradom spremeni v prizorišče kulturne prireditve Erazmov viteški turnir. Na turnirju se pomerijo vitezi lokostrelci, mečevalci in konjeniki. Obiskovalci dobijo vpogled v nekdanji način življenja v viteškem taboru. Predstavijo se najrazličnejši rokodelci, glumači in burkači, mojstri kuharji pa pripravijo bogato srednjeveško pojedino, ki vključuje jedi, pripravljene po izvirnih srednjeveških receptih in postrežene na način, ki je bil v veljavi v času Erazma Predjamskega. Na loki pri grajskem mlinu poteka kmečka veselica – gauda, ki prikazuje zabavo na način nižjih slojev. Poskrbljeno je tudi za otroke, ki se lahko pridružijo ustvarjalnim delavnicam, otroškim igram in turnirju. Erazmov viteški turnir je torej dogodek, ki pritegne tako otroke kot starejše navdušence nad zgodovino.

Blizu vhoda v Predjamski grad je trgovinica, v kateri lahko obiskovalci kupijo najrazličnejše spominke, ki jih bodo spominjali na obisk tega edinstvenega gradu. Za lakoto poskrbita predjamska gostilnica Predjamka s prijetno odprto teraso z razgledom na Predjamski grad in gostilna Požar v neposredni bližini, ki se lahko pohvali z dolgoletno tradicijo v gostinstvu, saj njene korenine segajo v leto 1932. Glavne jedi iz njihove ponudbe so kmečki narezek, srna z njoki in polento, njoki z gobovo omako iz okoliških gozdov, ražnjiči s papriko in panceto, jurčki na žaru s parmezanom in polento, kalamari, zelenjava na žaru, nudijo pa tudi sveže sladice in velik izbor jedi po naročilu. Del njihove ponudbe so tudi prenočišča.

Predjamski grad je nedvomno znamenitost, ki si jo mora ogledati vsak Slovenec, saj na vsem svetu ne bomo našli podobnega gradu. Naj bo staro ali mlado, nihče ne more ostati ravnodušen ob pogledu na neponovljivo stavbo, ki se oklepa skalne stene, kot da je zrasla iz nje. Ob pogledu na ta osupljivi arhitekturni dosežek naših daljnih prednikov nas napolnita občudovanje in ponos.