Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Kultura in tradicija - naši muzeji in drugi kulturni spomeniki

Privošči si malo drugačen izlet - tak, v kombinaciji s kulturo. Tu so naši predlogi.

Kultura in tradicija - naši muzeji in drugi kulturni spomeniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si že obiskal/a vse te ustanove?

 

Gorenjski muzej (Kranj, Bohinj)

Gorenjski muzej je kraj, kjer se srečujejo ljudje, ki znajo v ohranjeni kulturni dediščini najti tiste skupne poteze, ki nas povezujejo z drugimi narodi oziroma kulturami, obenem pa izpostaviti tudi tiste dragotine, ki so le naše. Med svoje prijatelje prištevamo tako otroke, ki se razposajeno zabavajo na naših ustvarjalnih delavnicah, kakor uveljavljene raziskovalce, skupaj s katerimi oblikujemo podobe Gorenjske v preteklosti. Pa seveda še vse zvedave obiskovalce med tema dvema skrajnostma – dobrodošli tudi vi v:

 

Več informacij o vseh >>


 

 Partizanska bolnica Franja (Cerkno)

Partizanska bolnišnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena, vpisana je na Poskusni seznam svetovne dediščine pri UNESCU in nosi Znak evropske dediščine. Kljub izgubi avtentične materialne dediščine ostaja simbol mednarodnega povezovanja in odpora, predvsem pa dragocen pomnik humanosti, plemenitosti in tovarištva.

 

Več >>

 

  Tu je tudi partizanska tiskarna, kjer ti lahko natisnejo spominski letak na starem tiskarskem stroju! Te zanima več? Preberi si >>

 


 

  Grad Gewerkenegg - Mestni muzej Idrija

Idrijski grad, ki dominira nad starim delom mesta, je ohranil zgodovinsko ime Gewerkenegg, kar v nemškem jeziku pomeni rudniški grad. Sezidan je bil v letih 1522–1533 za potrebe Rudnika živega srebra. V njem so sprva shranjevali žito in živo srebro, kasneje pa je več kot 400 let nudil prostore rudniški upravi. Tekom stoletij so bili v njem nameščeni tudi različni uradi, šole in stanovalci. Renesančni grajski kompleks s tremi okroglimi vogalnimi stolpi in čelnim stolpom je sredi 18. stoletja doživel baročno predelavo – uredili so notranje arkadno dvorišče in ga poslikali z dekorativnimi freskami. Današnjo podobo je dobil v prvi polovici 90. let 20. stoletja. Danes je namenjen muzejski dejavnosti, glasbeni šoli ter v manjši meri gostinskim in trgovskim lokalom.

Več >>


 

  Muzej premogovništva Slovenije (Velenje)

Spusti se z dvigalom v podzemlje večkrat nagrajenega podzemnega muzeja v Velenju. S pomočjo svetlobnih in zvočnih efektov, prave rudarske malice, vožnje s transportnim trakom in podzemno železnico ter rudarskega pozdrava »Srečno!« se boš vrnil/a daleč v preteklost in dodobra spoznal/a rudarski poklic. Naužil/a se boš vonja po premogu in lesu, se čudil/a ogromnim strojem in užival/a v rudarskem humorju. Muzej je urejen tudi za invalide na vozičkih.

Več >>


 

  Kobariški muzej

Večji del stalne postavitve je namenjen dogajanju na goratem, severnem delu soške fronte in podrobni predstavitvi gradiva o znameniti kobariški bitki – 12. bitki ob Soči, v kateri so po 24. oktobru 1917 nemške in avstroogrske divizije italijanske nasprotnike potisnile vse do reke Piave. Ti dogodki so na zemljevide za vedno zapisali imena "KOBARID, CAPORETTO, KARFREIT".

 

Več >>


 

  Grgurjev etnološki muzej (Sežana)

Kaj vse boš tam videl/a:

  • razstavljenih več kot petsto predmetov bogate Grgurjeve dediščine na Krasu
  • orodja, ki so se uporabljala v mizarstvu, kamnoseštvu, mlekarstvu, pletarstvu, šiviljstvu …
  • posebnost lesena okrasna hiška, pletarstvo in porcelanasti krožniki 

 

Več >>


 

  Cerkljanski muzej (Cerkno)

Cerkljanska je majhen člen v verigi slovenskega predalpskega hribovja. Čeprav odmaknjena od velikih središč in dogodkov, beleži večtisočletno zgodovino. Cerkljanski muzej je edini, ki se celovito ukvarja s proučevanjem njene bogate dediščine. S svojim zbirkami, razstavami in drugimi dejavnostmi omogoča obiskovalcem prepoznavanje kulturne identitete Cerkljanske. S stalnim razvijanjem in širjenjem svojih aktivnosti pomembno sooblikuje kulturno dogajanje v tem prostoru.

Poleg občasnih razstav, ki jih muzej pripravlja v skladu z letnimi programi dela, sta na ogled tudi dve stalni razstavi.

Več >>


 

  Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož  so na ogled na različnih lokacijah:

  • na gradu
  • v nekdanjem dominikanskem samostanu
  • na desnem bregu Drave
  • V stavbi nekdanjega mestnega zapora

Kaj je na ogled kje >>

 


 

  Stalna razstava Idrijska čipka

Predstavljena je zgodovina čipke, zapisane z nitjo, pri čemer nočemo ostati zazrti zgolj v preteklost in idrijsko čipko, kakršna je nekoč bila, temveč želimo prikazati tudi njen sodoben izraz ...

 

Več >>

 

 


 Galerija Lojzeta Špacapala in Kraška hiša

 

Ogledaš si lahko:

  • najobsežnejši prikaz Spacalove ustvarjalnosti
  • kraško hišo
  • prečudovit Ferrarijev vrt ...

Urnik >>

 

 


Če imaš vprašanja ali te zanima še več, jim pošlji POVPRAŠEVANJE!