Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Kako varno in poceni potovati po pandemiji koronavirusa?

Pandemija koronavirusa se počasi umirja in na svoj račun (končno) lahko pridejo avanturisti in drugi željni potovanja. Že dolgo razmišljate o obisku tropske destinacije?
Kako varno in poceni potovati po pandemiji koronavirusa?

 

 

 

 

 

Ali pa si že vrsto let želite ogledati priljubljeno mesto, kot je Pariz? V preteklem letu mogoče niste mogli na poročno potovanje? Sedaj je vse to spet mogoče. V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov, kako varno potovati tudi, ko svet še vedno oblega virus. Opozarjamo vas na pomembne informacije, ki jih je pred potovanjem dobro vedeti. Nismo pa pozabili tudi na nekaj dobrih predlogov za cenovno ugodno potovanje. Vsi, ki radi odkrivate nove kraje in kulture, buckle up.

 

Kakšni so pogoji za vstop v tuje države?

Res je, da se pandemija umirja, pa vendar v mnogih tujih državah še veljajo strogi ukrepi. Pred odhodom preverite zahteve gostujočih držav na uradni spletni strani vlade. Pri večini turističnih destinacij za vstop v državo potrebujete: potrdilo o cepljenju, negativen PCR test (ki ni starejši od 72 h) ali potrdilo o prebolelosti. Nekatere države kot je na primer Grčija, zahtevajo tudi obrazec PLF (Passenger Locator Form), izpolnjen vsaj 24 ur pred prihodom.

Za potovanje v Španijo je potreben negativen PCR ali TMA test (molekularni), ki nista starejša od 72 h. Prav tako izpolnjen spletni obrazec za zdravstveni nadzor (Formulario de Control Sanitario). Še ena pomembna informacija za bivanje na celotnem območju Španije: obvezno je nošenje zaščitnih mask ter upoštevanje varnostne razdalje 1,5 m v vseh gastronomskih obratih. Prepovedano pa kajenje na prostem, v kolikor ni zagotovljena minimalna razdalja 2 m.

Na Kanarskih otokih je poleg negativnega PCR testa obvezna uporaba aplikacije RadarCovid (v času bivanja na otokih, kot tudi 15 dni po odhodu).

na-potovanje-z-letalom-po-pandemiji

 
Z upoštevanjem priporočil in ukrepov se ponovno lahko usedete na avion in odpravite na potovanje.

 

Kako poskrbeti za varno potovanje v tuje države

Eden najpomembnejših elementov je gotovo to, da preverite, ali so vaši osebni dokumenti veljavni in ohranjeni. S tem se izognete morebitnim nevšečnostim na letališčih ali mejnih prehodih, ter nepotrebnim stroškom podaljšanja dokumenta v tuji državi. Priskrbite si telefonske številke za nujno medicinsko pomoč ali policijo. Tudi informacije o predstavništvu Republike Slovenije v tujini, oziroma vsaj predstavništvu drugih članic EU. Pravočasno si priskrbite vizum, v kolikor ga za potovanje potrebujete. Preverite valuto države in menjalni tečaj ter se pozanimajte, ali v državi lahko uporabljate plačilno kartico. Ne pozabite na informacije o trenutnih vladnih ukrepih, preverite navade in običaje, seznanite se s predpisanimi zakoni in kulturnimi značilnostmi države.

Preberite tudi: POCENI POTOVATI? POVPREČNE CENE ZA POTOVANJA (LETALSKE KARTE, IZLETI, KRIŽARJENJA …)

 

Poceni potovanje po pandemiji koronavirusa

Konec meseca maja in začetek junija prinašata zares ugodne ponudbe letalskih kart. Na različnih portalih turističnih agencij lahko izbirate med povratnimi letalskimi kartami že od 9 – 60 €/osebo. Če pa zraven vštejemo še nastanitev za najmanj en teden, boste skupaj odšteli od 140 – 500 €/osebo*. Seveda so cene v osnovi odvisne od izbrane destinacije, kot tudi letalske družbe. Na stroške pa vpliva tudi potovanje preko agencije ali v lastni režiji.

Najbolj oglaševane destinacije trenutno so na primer grški otoki kot so Skiathos, Zakintos, Krf, Lefkas, Rodos, itd. Za teden počitnic v juniju boste na grških otokih odšteli že od 299 €/dalje za najem apartmaja ali bivanje v hotelu. Prav tako Kanarski otoki, kjer boste za letalsko karto in nastanitev odšteli od 400 €/dalje*. Ob naštevanju priljubljenih lokacij pa ne smemo pozabiti še na Sicilijo, Malto, Črno Goro, Norveško, Sejšele, Zanzibar, Portugalsko, Španijo in številne druge.

Preverite, ali je na izbrano destinacijo možen direkten let iz Ljubljane, kot je na primer v Turčijo in na Portugalsko. Prav tako na številne druge destinacije, kot so: Gruzija, Bruselj, Pariz, Danska, Mongolija, Španija itd.

*Cene so preračunane glede na teden počitnic v prvi polovici junija, za dve odrasli osebi.

 

Preberite tudi: KAM NA POROČNO POTOVANJE? IDEJE, TRENDI IN VROČE POROČNE DESTINACIJE

 

Kaj potrebujem za vstop nazaj v Slovenijo, če grem na potovanje?

Ob vrnitvi v Slovenijo iz tujih držav veljajo različni pogoji oziroma ukrepi. Natančne informacije o prehajanju meja velja preveriti na spletni strani NIJZ, kjer se podatki redno posodabljajo. Če se vračate iz držav, ki so na rdečem seznamu, ste napoteni v desetdnevno karanteno. Ta pa ni potrebna, v kolikor predložite dokazilo o negativnem PCR testu, potrdilo o prebolelosti ali dokazilo o cepljenju. Izjeme veljajo za delovne migrante, osebe, ki potujejo v tranzitu, prehod meje z medicinskim razlogom, itd. Vseeno pa pred izstopom iz Slovenije kot tudi samim povratkom preverite trenutno stanje epidemiološke slike pri nas in v tujini.

 

Potovanje preko agencije ali v lastni režiji

Prednosti potovanja preko turistične agencije je veliko. Poskrbljeno je za prenočišče, hrano, organizirane izlete in oglede, ki že vključujejo plačano vstopnino.  Prav tako vas agencija vnaprej opozori, na kaj morate biti pozorni, kakšni so vladni ukrepi, zakoni in zahteve v drugih državah. Opremijo vas s številnimi nasveti in priporočili za kvalitetno ter varno potovanje. Vnaprej poravnate stroške in ste tekom potovanja brez skrbi. Ni vam treba skrbeti glede lokalnega prevoza na destinaciji, saj je to organizirano.

potovanje-v-lastni-režiji

 

Odkrivanje skritih kotičkov sveta v lastni režiji je lahko edinstvena izkušnja za nekoga, ki mu tovrsten način potovanja ustreza. Najemite avto ali drugo vozilo in se podajte v svet.

Potovanje v lastni režiji pa zahteva malenkost več logistike in organizacije. Prav tako lahko prenočišče vnaprej rezervirate in poravnate stroške. Je pa res, da morate poskrbeti za prevoz po sami destinaciji (nakup avtobusnih vozovnic ali vstopnic za metro, najem vozila, itd). Večina odgovornosti je torej v vaših rokah, tudi to, da pridobite vse potrebne informacije o izbrani destinaciji in potovanju. Ima pa potovanje v lastni režiji tudi veliko prednosti, saj se lahko povsem prepustite svobodnemu duhu in samostojno načrtujete vsak dan in aktivnosti.

 

Kako načrtovati poceni potovanje

Če ste eden tistih, ki želite potovanje čim bolj izkoristiti za nova doživetja, a ob tem ne zapraviti celega premoženja, je to, kar potrebujete, dobra strategija načrtovanja. Najprej izbira prevoza na destinacijo. Trenutno, po pandemiji koronavirusa so letalske karte dostopne po akcijskih cenah. Je pa dobro vedeti, da cene vozovnic zelo variirajo, odvisno od sezone, kot tudi izbire destinacije za potovanje. Preverite cene na različnih portalih, spletnih straneh agencij in letalskih ponudnikov. Ob tem se seveda ne omejite na zgolj eno letalsko družbo.

Glede nastanitve dobro razmislite, kako želite potovati. Lahko investirate v nakup šotora in spalnih vreč, stroški se vam sčasoma povrnejo. Če ste velik avanturist, si postavite t.i. ''divji kamp'', ali pa rezervirajte svoje mesto v urejenem kampu. Lahko prenočite v apartmaju, hostlu, hotelu, glede na želeni cenovni rang. Še ena od ugodnejših izbir pa je gotovo Airbnb ali Couchsurfing.

Da kar maksimalno doživite destinacijo, se na pot po mestu odpravite s kolesom, najemite avto, ali pa raziskujte pešpoti, kar vas nič ne stane. Kulinarično se razvajajte z lokalno in ulično hrano. Za še večji prihranek pa lahko na potovanje vzamete vsaj osnovni asortima iz domače shrambe.