Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Poudarjene vsebine

Natisni Pošlji-prijatelju

Iški Vintgar je smaragd slovenskih naravnih lepot

Za vse ljudi iz okoli Ljubljane je Iški Vintgar ena najbolj poznanih in ljubih naravnih destinacij, ki je tako blizu glavnega mesta.
 Iški Vintgar je smaragd slovenskih naravnih lepot

 

 

 

 

 

 

Gre za krasno naravo, katere lepota je zelo redka in nihče, ki se nahaja tam, niti ne bi pomislil, da je mesto tako zelo blizu. Iški Vintgar je torej pobeg brez vsakodnevnim mestnim hrupom in vrvežem, pobeg k lepotam matere narave in predvsem sprostitev od vsega, kar moderen tempo življenja prinaša.

Ostale zanimive informacije o Iškem Vintgarju si lahko preberete na Racka.si.


Iški Vintgar se nahaja, kot že omenjeno v uvodu, zelo blizu Ljubljane in sicer v Iški vasi. Pot do tja je sila enostavna in parkirate lahko pri Iškem domu, kjer imate na voljo tudi možnost najetja prostora ali pa se enostavno prepustite njihovi kuhi. Iški Vintgar je pravzaprav soteska, ki je globoka nekje med 300 do 400 metrov. K takšni obliki, kot jo ima soteska dandanes, ji je pomagala reka Iška. Drugače pa je Iški Vintgar nastal predvsem zaradi delovanja tektonskih sil, ki so preoblikovale podobo kamnin kar krepkih deset milijonov let. Že zaradi teh zgodovinskih dejstev je kraj resnično nekaj posebnega in edinstvenega. Sem prihajajo ljudje na izlete in iskati mir v prekrasni naravi. Obdani ste s šumečim gozdom, reko prelepih barv in najdete lahko vse mogoče živali ali rastline tu okoli. Gre tudi za dobro izhodiščno točko kam drugam. Pri obisku Iškega Vintgarja ne potrebujete neke posebne opreme ali priprav, dovolj je že, če si omislite klasično pohodniško. Absolutno priporočamo vsaj pohodniške čevlje, v visokih petah ali poslovnih moških čevljih tukaj nima smisla hoditi, saj se lahko še poškodujete.
 

Iški Vintgar je zelo priljubljena točka tudi zaradi tega, ker se tukaj obiskovalci lahko kopajo in na voljo je tudi neke vrste plaža. Voda je še posebej poleti prijetno hladna in odlična osvežitev, ko sonce res močno pripeka. Nič lepšega ni kot poležavati v bistri vodi sredi poletja in pozabiti na čisto vse skrbi, ki nas morda pestijo doma. Sem vleče tudi plezalce, saj je tukaj odlična plezalna stena po imenu Oskrinjek. Veliko obiskovalcev si tukaj pripravi tudi piknik, ki je krasna ideja ne samo poleti, ampak tudi v toplih pomladnih dnevih ali pa še jeseni, ko se sonce še ni poslovilo. Ker so na voljo tudi piknik prostori, izgovorov res ni, da si piknika ne bi sami pripravili, ko Iški Vintgar obiščete. Gre tudi za zelo romantično mesto in gesto, ki vam bo ostala v lepem spominu še dolgo po tem. Seveda pa je izjemno pomembno, da vedno za sabo pospravite in ne puščate smeti v naravi, saj naslednjim obiskovalcev več ne bo tako lepo pa tudi samo naravo boste oškodovali. Če želimo še dolgo uživati v danosti, ki nam jih naravne lepote nudijo, je potrebno za njih tudi skrbeti in se do njih skrbno obnašati. Prav tako ne trgajte rastlin ali plašite živali, saj tudi to vpliva na naravni proces Iškega Vintgarja. Še posebej mi Slovenci se moramo zavedati, da gre za našo naravno dediščino, ki jo moramo skrbno varovati in paziti nanjo, da ostane tako lepa še naprej.

Če vam ni do kopanja ali piknika, se lahko sprehodite do nekaj točk, ki so na voljo. Ko parkirate vaš avtomobil, pridete do Iškega doma, kar smo omenili že zgoraj. Če se mimo doma odpravite na sprehod po levem bregu reke, boste prišli do Grabljic. Tukaj lahko občudujemo ostanke kolov, ki so jih naši predniki nekoč davno zabili v strugo potoka. Ime so Grabljice dobile po tem, ker bo videzu ti koli spominjajo na grablje. Njihova naloga je bila, da so ustavljali les. V bližini, natančneje nad sotesko, se nahaja tudi zgodovinski objekt in sicer bolnica, ki je delovala v času 2. svetovne vojne ter se je imenovala Krvavice. Ime je resnično primerno. Gre za partizansko bolnico, ki je bila na našem ozemlju ena izmed prvih. Ostali zanimivi točki, ki sta vredni ogleda, sta še Skalni mož in Votli kamen. Skalni mož resnično izgleda kot en žalosten, samotarski možiček, a v resnici gre za igro narave, ki je ujeta v skali. Votli kamen pa je poseben predvsem zato, ker gre za eno ogromno skalo, ki izgleda kot kamen in skozi en njegov del teče skozi reka. Obe točki sta prekrasni in edinstveni.

Iški Vintgar je eden najlepših in eden najbolj posebnih krajev v naši mali državi. Slovenija premore toliko lepot, a nekatere absolutno izstopajo in ta znamenita soteska v Iški vasi je zagotovo med njimi. Nikoli ne boste pozabili te krasne narave, ki izgleda tako zelena kot smaragd in je resnično nekaj posebnega. Iški Vintgar je odlična ideja za izlet tako za pare kot za družine, saj je tukaj tudi veliko aktivnosti, ki jih lahko počnete pa tudi otrokom ne bo niti malo dolgčas. Hkrati pa se tukaj človek lahko nauči dihati naravo zaradi lepote tega kraja. Vsak Slovenec bi moral Iški Vintgar vsaj enkrat v življenju obiskati, da bi cenil in spoštoval lepoto, ki je tukaj ter seiz srca zavedal, koliko lepega res premoremo.

Avtor fotografij: Brenko Dare