Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Zelena

 
 

Izhodišče: Trebnje

 • Dolžina poti:
  30.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti


Start v Trebnjem, nadaljujete pot v smeri proti Žužemberku. V križišcu v Štefanu zavijete desno v smeri proti Čatežu. Pripeljete se na Veliko Loko, kjer peljete naprej in v križišcu zavijete desno proti Čatežu ( sledi pocasen vzpon ).

Po vožnji navkreber pridemo na Čatež do katerega pelje leva asfaltirana cesta dolžine 800 m. Ob tabli za konec Čateža zavijete levo na makadamsko cesto proti Gabrovki.

Po 300 m zavijete na desno pri prvi hiši ( sledi vzpon ). Zacetek asfaltirane ceste. Pripeljete se v vas Cirnik, kjer se spustite navzdol po hudem klancu v dolžini okrog 800 m. Prispete na glavno cesto in zavijete desno proti Mirni.

Nadaljujete vožnjo po glavni cesti v smeri proti Trebnjemu, Gomili in Dolu. Kolesarsko potovanje zaključite v Trebnjem.


V Trebnjah je veliko zanimivosti, ki si jih je potrebno ogledati. Romarska cerkev Marijinega vnebovzetja na Zaplazu, ki je zelo znana romarska dvostolpna cerkev s secesijskima zvonikoma in barvnimi okni Staneta Kregarja. Zaplaz je razmeroma mlada božja pot na Slovenskem. Radi jo imenujejo tudi "Dolenjsko Brezje". Cerkev je dobila današnjo podobo l. 1926, ko so končali z gradnjo obeh zvonikov. Z Zaplaza je čudovit razgled na Kum, Gorjance in Snežnik. V gozdu, v neposredni bližini zaplaške cerkve, je Marijin studenec, ki ga ljudje navadno imenujejo "žegnani studenec". Ljudje verujejo, da ima voda iz tega studenca zdravilno moč, posebno za očesne bolezni. Trebanjski grad je bil zgrajen okoli leta 1000, prvič pa se omenja l. 1386. Leži na desnem bregu Temenice. Grad je ohranil nekaj svojih starinskih delov: četverokotni stolp, ki ima rimske temelje, okrogli stolp s skrivnim izhodom iz turških časov in levo ter desno krilo stavbe iz začetka 16. stol. Grad je že kar nekaj časa zapolnjen s stanovalci, včasih je imela tu prostore tudi osnovna šola. Na začetku devetdesetih let se je porušil stolp, ki so ga neprimerno obnovili.

Pot vas bo peljala naprej proti Mirni, kjer si lahko ogledate grad Mirna - Speča lepotica - na griču severozahodno od Mirne stojijo razvaline Mirnskega gradu. Grad je prvič omenjen že l. 1165, vendar pa novejše raziskave kažejo, da ima grad svoje zametke že iz časa rimske civilizacije. Grad je bil v srednjem veku močna postojanka tako gospodarska kot politična.

1 Galerija likovnih samorastnikov v Trebnjem
3 ž.c. Marijinega Vnebovzetja v Trebnjem
2 trebanjski grad
35 grad Mala Loka
7 romarska cerkev Marije Vnebovzete na Zaplazu
16 staro trško jedro Mirna
8 mostovi v Mirnski dolini ( Migolica, Mirna - pod gradom, Mirna - naselje, Bistrica, Hrastovica
9 mirnski grad »Speča lepotica«
11 ž.c. sv. Janeza Krstnika
10 atelje Sandija Leskovca
28 razgled z Zaplaza na Kum Gorjance in Snežnik
29 v neposredni bližini zaplaške cerkve je Marijin studenec - »žegnani studenec«, ljudje verjamejo, da ima voda zdravilno moč
30 razhodnja Levstikove poti na Čatežu
31 dolina reke Dušice, kjer si lahko ogledate mline
22 dolina reke Mirne.

Trebnje

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)