Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Vinje - Zg. Javoršica

Natisni Pošlji-prijatelju

Vinje - Zg. Javoršica

 
 

Izhodišče: Domžale

 • Dolžina poti:
  35.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam, Gozdna

Opis poti

Izlet začnemo izpred bazena v Domžalah. Najprej se peljemo do Bišč, prečkamo Kamniško Bistrico in se preko avtoceste podamo proti središču Ihana, nato do Goričice, kjer zavijemo desno proti Goropečam. Tu se pričenja najtežji del poti, ki jo sprva olajšuje asfaltirana cesta (možen vzpon do cerkve na Sv. Miklavž). Vseskozi se držimo zgornjih cest, ki nas vodijo skozi vasi Goropeče, Klemen, Vinje, Dolina, Osredke. Od zadnje kmetije na Osredkah je potrebno kolo kratek čas na nekaterih mestih potiskati , saj so le redki kolesarji kos težkemu vzponu. Ob koncu vasi zavijemo levo na peš pot, ki nas pripelje do Konfina, nekdanjega mejnega znamenja, od koder lahko peš ali s kolesom najbolj pripravljeni osvojijo vrh Murovice 743 m. Če se ne odločite za osvojitev vrha, se peljete po gozdni poti, ki vas pripelje do znamenja, pri katerem se obrnemo desno proti Zgornji Javoršici. Od tu dalje smo nagrajeni s spustom po asfaltirani cesti skozi vasi, ki že s svojimi imeni zgovorno opisujejo naravne značilnosti kolesarske poti: Zgornja in Spodnja Javoršica, Vrhpolje. Valovita pot nato vodi mimo Kokošenj in Studenca, po rahlem vzponu do Račnega vrha in nato mimo Krumperka in ihanskih skakalnic do Zaboršta. od tu je preko avtoceste do cilja v Športnem parku Domžale le nekaj minut.


Cerkvi Tabor nad Ihanom in Sv. Miklavž, Konfin, vrh Murovica, grad Tuštanj, letno gledališče Studenec, grad Krumperk, Železna jama, Jamarski dom na Gorjuši - muzejske zbirke.


Pot je v večji meri asfaltirana. Do prvega vzpona ni zahtevna, težji je vzpon v skupni dolžini 3 km, ki mu sledi razgibana pot do najtežjega vzpona, od koder se pot spet spusti v dolino. Čaka nas kombinirana asfaltno - makadamska pot do cilja, po izbiri tudi osvojitev 743m visokega vrha.

Domžale

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)