Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Sp. Tuštanj - Brdo

Natisni Pošlji-prijatelju

Sp. Tuštanj - Brdo

 
 

Izhodišče: Domžale

 • Dolžina poti:
  40.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

    Začetek je v Športnem parku v Domžalah, od koder se mimo Podrečja in Doba po prečkanju avtoceste pripeljemo do Gorjuše, kjer si lahko ogledamo grad Krumperk, Železno jamo in muzejske zbirke v Jamarskem domu. Pot nadaljujemo s spustom čez most na makadamsko cesto proti Veselki do regionalne ceste, kjer si je mogoče ogledati Letno gledališče Studenec. Pot nadaljujemo proti vasem Zalog, Kokošnje, Dole do Vrhpolja. Tu se usmerimo proti Sp. Tuštanju, kjer si lahko ogledamo grad. Sledi rahel spust in kolesarjenje skozi Dole, Imenje in Videm do Lukovice, kjer si je po lažjem vzponu na Brdo možno ogledati grad Brdo - rojstni kraj Janka Kersnika. Po odmoru se napotimo proti Rafolčam in se skozi slikovito pokrajino v vasi Rova lahko usmerimo proti razvalinam gradu Kolovec, nato pa se po isti poti vrnemo do Rov ter skozi naseljena območja Radomelj, Količevega in Vira mimo Šumberka vrnemo v izhodišče.


    Mesto Domžale ima 11.000 prebivalcev, v vsej občini pa je ljudi skoraj trikrat toliko. S svojimi prvimi stavbami segajo tja v 12. stoletje. V jami na Gorjuši blizu Domžal so našli okrog 15.000 let staro bivališče ledenodobnega lovca. Skozi Domžale teče Kamniška Bistrica, tudi drugi vodotoki tod okoli pa so bili bogati z mlini in žagami. V drugi polovici 19. stoletja je mline na domžalskem spodrinila slamnikarska dejavnost. Domžale in okolica nudijo številne kulturne prireditve. V Kulturnem domu Franca Bernika (secesijska stavba iz leta 1910 je zgrajena po načrtih tesarskega mojstra Ravnikarja) so razstavljena tudi dela domačina kiparja Franca Ahčina, v Likovnem razstavišču pa so občasne slikarske razstave. V Grobljah se vsako leto dogaja mednarodni festival komorne glasbe, Poletni kulturni festival Studenec nudi gledališke, glasbene in druge prireditve, v začetku junija je v Dobu srečanje gorenjskih komedijantov, na začetku šolskega leta sta etno rock festival (KD Kontrabant) in Sejmarjenje, ki oživljata ljudsko izročilo. Cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah - dobro ohranjene freske baročnega slikarja Franca Jelovška (iz let 1759 in 1761); nad oltarjem sv. Notburge je upodobil tudi slamnik in snop slame za pletenje kit. Za obisk so zanimivi tudi vas Sveta Trojica s cerkvico, gotska cerkev sv. Lenarta na Krtini, grad Krumperk in jame v okolici Gorjuše.

    Znamenita je cerkev sv. Marjete v Radomljah, ki se v listinah omenja že leta 1391. Ob cerkvi je vaško pokopališče z novimi mrliškimi vežicami in staro mrtvašnico s pokopališkim križem. Pred cerkvijo stoji z napisno tablo označena najmanj 200 let stara lipa ( Tilia platyphyllos ) visoka 20 metrov in obsegom 565 cm, ki sodi v dendrološko dediščino Slovenije. V centru ob križišču je urejeno partizansko grobišče s spominskimi ploščami padlih domačinov in spomenik padlim borcem - obelisk, delo Eda Mihevca.Na hiši na Prešernovi cesti 35 je spominska tabla prvemu padlemu aktivistu Slavku Pavli. Spomenik revolucije stoji tudi pred Kulturnim domom. Na Kolovcu stoji leta 1998 obnovljena partizanska bolnica Triglav - Lukova bolnica, s spominsko ploščo. V centru še vedno deluje Kraljev mlin na Mlinščici. V Arboretumu Volčji potok so urejene parkovne površine, nasadi tulipanov in preko 3000 vrst cvetlic, grmovnic in dreves.


    Kolesarska pot je primerna za celo družino, saj na njej ni daljšega vzpona in tudi vsi spusti so primerni za mlajše kolesarje. Trasa je skoraj v celoti asfaltirana in nas vodi po neprometnih cestah.

Domžale

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)