Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Razgledna

 
 

Izhodišče: Terme Ptuj

 • Dolžina poti:
  42.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Iz Ptujskih term se odpravite ob Dravi in se po prehodu pod cestnim in železniškim mostom usmerite proti komunalni čistilni napravi in naprej do Pinčarjevega mlina. Tam prečkate Studenčnico in se po makadamu med njivami odpeljete do gradu Turnišče, kjer takoj po krajšem vzponu zavijete levo proti Sodnicam. V Sodnicah ponovno zavijete levo in že ste ob Studenčnici v Pobrežju, kjer vas pot vodi do Vidma. V Vidmu takoj za osnovno šolo zavijete z glavne ceste levo proti Šturmovcem in po 11-tem km poti ste v krajinskem parku, kjer se lahko sprehodite v vsakem letnem času, saj park s svojo lepoto vedno preseneča. Pot nadaljujete po jezu čez Dravo in takoj za njim zavijete desno v Novo vas. Pot poteka med zgoščenimi naselji v neposredni bližine Drave. Tako se peljete skozi Bukovce vse do Stojncev, kjer zavijete desno na cesto Ptuj - Zavrč. Na 19-tem km poti prečkate Dravo in takoj zavijete desno proti Cirkulanam. (Tisti, ki bi se že radi razgledovali po pokrajini se lahko odpeljete malo naprej, do gradu Borl, ki ga vidite že od daleč.) Ko prispete v Cirkulane ste opravili že dobro polovico poti in pred vami je vzpon v Gradišča na 298 m n.v.. Vendar bo vsem, ki boste vzpon tako ali drugače premagali, trud poplačan s prelepim razgledom in dobro kapljico, ki jo lahko dobite pri vinogradnikih. Nato sledi oster spust v Dravce, kjer naletite na največji haloški klopotec in če še imate presežek energije se lahko razgibate v športnem parku. Iz Dravcev sledi malo daljši vzpon do Vareje, kje zavijete desno na cesto Trakoščan - Ptuj in se spustite proti Vidmu, od tam pa nazaj do Term.


V Turnišču je dvorec s čudovitim francosko-angleškim parkom in ribniki, ki je bil prvič omenjen že leta 1441. Videmska cerkev sv. Vida je iz sredine 15 stoletja, na vzpetini nad Dravinjo pa je cerkev Janeza Krstnika iz 12. stol. z reliefom rimskega nagrobnika, na katerem je motiv bega Ifegenije s Tavride. Šturmovci so krajinski park, za katerega so značilni poplavni logi, ki nudi čudovite sprehode med zanimivimi rastlinskimi in živalskimi vrstami.Predvsem je tu izredna pestrost ptic, saj najdete tudi zelo redke in ogrožene vrste. V Cirkulanah so zanimive cerkev sv. Barbare iz sredine 15. stol., kapela sv. Vilijema iz 17. stol. in prvotna župnijska cerkev sv. Katarine iz 13. stol. Pri Hrnčičevih je lipa z obsegom skoraj 5 m, še debelejšo lahko občudujete v Gradiščah št. 37 (6 m), v njeni bližini pa je tudi bukev z obsegom 6 m.


Pot je primerna za vse vrste koles, vendar bodo cestni kolesarji na začetku poti imeli nekaj več težav predvsem s hitrostjo, saj začetek poteka po makadamu

Ptuj

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)