Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Ponudba v bližini
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Prijazna

 
 

Izhodišče: Ormož

 • Dolžina poti:
  38.0 km
 • Čas poti:
  00:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam

Opis poti

Pot začnete v Ormožu pred hotelom in kolesarite po glavni cesti proti Hardeku, kjer v glavnem križišču zavijete desno proti naselju Središče ob Dravi. Po nekaj kilometrih sproščujoče in nenaporne vožnje zavijete levo proti Humu. Sledi prvi daljši vzpon, ki je poplačan z lepim razgledom po gričevnatih Slovenskih goricah in z možnostjo ogleda cerkvice sv. Janeza. Od cerkvice se spustite po nekoliko slabši in vijugasti cesti proti Šalovcem. Sledi prijetna vožnja čez Šalovce do križišča, kjer boste zavili desno proti Središču ob Dravi. Po slabih 4 km lahkotnega spusta boste prispeli v naselje Grabe, kjer zavijete levo proti centru Središča ob Dravi in tam ponovno levo proti Godenincem. Pot nadaljujete skozi Vodrance do Vitana. Bližnjica: V Šalovcih zavijete levo za Vitan. V Vitanu zavijete v gričevnati del proti Lačevesi. Ta del poti je zaradi strmega vzpona in predvsem poleti naporen in zahteva dobro telesno pripravljenost ter "litre" tekočine za suho grlo in prepoteno telo. Tisti, ki vam je po napornem vzponu ostalo še kaj volje za kulturo, si lahko ogledate cerkev sv. Bolfenka, ostali pa po krajšem spustu zavijete levo v dolino, kjer ponovno zavijete levo in v naslednjem križišču desno v hrib. Na vrhu hriba pridete v naselje Kog, kjer zavijete desno. Ne bo vam žal, ker se boste lahko okrepčali na turistični kmetiji in nato veselo nadaljevali pot proti Stari gori. Pred adrenalinskim spustom proti Vuzmentincem vam priporočamo, da si naberete novih moči in napolnite nahrbtnike s hladno pijačo v vinotočih, saj je pred vami še kar nekaj prepotenih kilometrov. Po spustu pridete do križišča, kjer kolesarite naravnost proti Ilovcem. Pot vijuga čez gričevnato pokrajino z vinogradi. Da je to odmaknjen delček prleške pokrajine, dokazuje kilometrski odsek makadamske ceste, ki v poletnih mesecih prepotena telesa prekrije s prahom, ob dežju pa ponuja brezplačno blatno tuširanje. Ko prekolesarite ta delček poti prispete po nekaj kilometrih do križišča, kjer zavijete desno proti Miklavžu pri Ormožu. Pred vami je še nekaj ravninskih kilometrov skozi Pavlovce in Hardek do izhodiščne točke. Če še niste "pokurili" vse energije, lahko v Miklavžu pri Ormožu zavijete desno na Vinski Vrh in se priključite kolesarski stezi, ki zajema osrednji del Slovenskih goric.


Grad Ormož (Friedau) leži na strmem pomolu nad reko Dravo in je prvič omenjen v zgodovinskih virih v 13. stol.. Prehajal je v roke različnih rodbin, zadnji pa so ga imeli v lasti od l. 1910 do konca druge svetovne vojne grofje Wurmbrand. Cerkev sv. Jakoba v Ormožu je bila prvič omenjena l.1271 in je renesančno podobo dobila ob koncu 16. stol. V letih 1869 do 1873 je cerkev poslikal Jakob Brollo. Cerkev sv. Janeza na Humu je iz l. 1611, zvonik je prizidek iz prve polovice 18. stol., zakristija pa je iz začetka 19. stol.. Cerkev sv. Bolfenka na Kogu so sezidali l. 1688, v letih od 1750 do 1811 so jo povečali in je sedanjo podobo dobila po drugi svetovni vojni, saj je bila med boji aprila l.1945 delno porušena. Izstopajočo podobo v Miklavžu pri Ormožu ima istoimenska cerkev, ki je prvič omenjena l.1486. Pot vodi tudi ob gozdnem rezervatu Koračice .

Ormož

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)