Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Ob Savi od Litije do Ljubljane

Natisni Pošlji-prijatelju

Ob Savi od Litije do Ljubljane

 
 

Izhodišče: Litija

 • Dolžina poti:
  22.0 km
 • Čas poti:
  01:00:00
 • Zahtevnost:
  Lahka
 • Podlaga:
  Asfalt

Opis poti

Gre za atraktivno povezavo med Litijo in Ljubljano po lokalni cesti mimo Kresnic, Kresniških Poljan, Jevnice in Laz, ki je speljana ob reki Savi in železnici. Pot začnemo v Litiji. Če se pripeljemo čez glavni most iz smeri Ljubljana, takoj za mostom zavijemo desno (levo je smer Zagorje). Peljemo se mimo cvetličarne (Vijolica), katero obidemo po levi strani in nadaljujemo pot do Podšentjurja. Kmalu se pot začne rahlo vzpenjati do Pogonika, kjer se nam odpre lep pogled na dolino Save in železniški most. Sledi spust. Čez 300 m prečkamo železnico in se ob Savi peljemo do Kresnic (2 km) s cerkvijo Sv. Benedikta. Nadaljujemo pot ob Savi proti Kresniškim Poljanam s cerkvijo Žalostne Matere Božje. Držimo se glavne ceste, ki nas pripelje mimo Jevnice in Laz do sotočja Ljubljanice, Save in Kamniške Bistrice v Podgradu.


 

Občina Litija leži v središču Slovenije, vzhodno od Ljubljane. Mesto se je razvilo iz nekoč pomembne brodarske postojanke na reki Savi, po kateri je potekala živahna trgovska pot med Trstom, Ljubljano in Hrvaško. Kraj se prvič omenja v cerkvenih zapisih leta 1145, trške pravice je dobil v 14.stoletju. V okolici Litije so bila nahajališča različnih rudnin (živosrebrne, svinčene, bakrene, cinkove, železove, baritne, idr.); stara rudarska najdbišča in materialni ostanki takratne kulture pa pričajo, da je bilo rudarstvo tod razvito že za časa Ilirov, Keltov in Rimljanov. Jedro stare Litije je deloma še ohranjeno, med najstarejšimi in najznamenitejšimi zgradbami v starem delu mesta sodijo grad Turn ali Farbarjev grad, stara litijska sodnija, kjer je dandanes osnovna šola, Plečnikov spomenik NOB, župnijska cerkev sv. Nikolaja oziroma sv. Miklavža, ki pa se je v zadnjih letih prenovila, med lepše zgradbe v mestu pa prav gotovo sodita tudi prenovljena matična knjižnica dr. Slavka Gruma, nekoč sedež okrajnega glavarstva, ter nova Gimnazija v Litiji. Med najbolj znanimi izletniškimi kraji v občini Litiji, kakor tudi v širši regiji, so Vače, znane po vaški situli in drugih arheoloških najdbah iz obdobja 5. in 6.st.pred n.št. ter po GEOSS–u geometričnem središču Slovenije. Razgibana pokrajina ponuja tudi številne možnosti za izletništvo in rekreacijo, celotno območje je prepredeno s kolesarskimi in pohodnimi potmi ter turističnimi kmetijami.

Kresnice so prelep kraj v samem središču Slovenije. Ležijo na desnem bregu Save in prva omemba kraja sega v davno leto 1261 kot villa Grafnitz. Kraj se je začel hitreje razvijati, ko je leta 1929 Gvido Birolla postavil apnenico, v kateri so si in si še vedno svoj kruh služijo krajani Kresnic, Kresniškega vrha in ostalih krajev v okolici. Kresnice so primerno izhodišče za prijetne izlete v naravo in okoliške turistične točke kot so Slivna, Sveti Miklavž, Vače, Kresniški vrh, Golišče in Janče. 

Ljubljana - Litija

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)