Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


Na Ključ

 

Izhodišče: Polhov Gradec

 • Dolžina poti:
  20.0 km
 • Čas poti:
  02:50:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Asfalt, Makadam, Kolovoz

Opis poti

 

S ceste Polhov Gradec - Ljubljana v Dvoru zavijemo desno čez most (1,5 km) preko Gradaščice po ožji asfaltni poti. V križišču (1,9) desno in po makadamu preko dvorišča navzgor na kolovoz. Naslednji kilometer je zelo strm, vmes prečkamo progo za motokros in se držimo levo. Na ravnini (3,0) se nam odpre pogled na levo. Na križišči (3,2) izberemo levo pot navzgor in naprej do lepe jase in še dalje do širše poti (3,7) kjer nas pot pelje desno, na naslednjem križišču (3,9) zavijemo levo (puščice narisane na drevesu) po glavni gozdni poti spet naslednje križišče (4,3) desno navzgor. Široka pot se vije skozi gozdove, po listju, vožnja je tiha in čuteča. Ko se pred nami pojavi drevo s kažipoti (5,1) smo dokončno usmerjeni. Levo se zavije do planinske koče, mi pa nadaljujemo desno proti vrhu. Za začetek strma gozdna pot, nato ravnina in križišče. Tu se lahko peljemo okoli vrha, vendar pot nadaljujemo po gozdnem "hodniku" navzgor do vsega 100 m oddaljenega vrha Ključ (5,7).

SPUST - smer Horjul. Na začetku strm spust poteka prav z vrha Ključa na drugo - Horjulsko stran, v križišču (6,3) desno s kolovoza na gozdno pot, kmalu na ovinku spet odcep desno (6,6). Prava serpentina je pri (7,7), spet se držimo desno in držimo se markacij (ne sledimo glavni poti levo navzdol). Lepa kolovozna pot spominja na Golovec. V križišču na koncu ravnine spet desno navzdol (sledimo markacijam), namesto naravnost. Še zadnji strm kolovoz, posejan s kamni in smo na trdnih asfaltnih tleh v vasi Podolnica (8,1) pred Horjulom, desno je Zaklanec. Povezava Horjul - Polhov Gradec: (Manjši preval, vmes je na blagi strmini skupno 3,33 km makadama, višinska razlika 77 m). V Zaklancu (9,1), skrenemo desno preko vrha prevala (11,2 km, 423 m.n.v.) do glavne ceste v Dolenji vasi (14,3) tik do Dvora, od koder je še dober kilometer levo do Polhovega Gradca (16).

Polhov Gradec

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)