Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

Poišči aktivnost:

7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
 • Rezervacija brez provizije
 • Plačilo ob odhodu
 • Zagotovljene ugodne cene
 • Možnost spremembe rezervacije
 • Rezervacija v treh korakih
 • Velika izbira namestitev
 • Komentarji gostov
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Aktivnosti > Blekova planina

Natisni Pošlji-prijatelju

Blekova planina

 
 

Izhodišče: Kranjska Gora ali Podkoren - na cesti proti prelazu Korenjsko sedlo

 • Dolžina poti:
  22.0 km
 • Čas poti:
  02:00:00
 • Zahtevnost:
  Srednja
 • Podlaga:
  Makadam

Opis poti

Za začetek ture se običajno izbere Kranjsko Goro, oziroma Gozd Martuljek. Midva sva tokrat začela malo višje, zaradi utrujenosti od prejšnjega dne in neznosne vročine. Seveda sva si s tem začrtala tudi spust, ki je zato potekal po smeri vzpona, vendar pa sva se izognila vročemu vzponu po asfaltni cesti proti prelazu. Začela sva na desnem makadamskem odcepu ceste proti mejnemu prehodu Korensko sedlo. Dobra cesta se prvih dvajset minut zložno vzpenja po gostem gozdu. Nato vzpon postane malo bolj strm, predvsem po vsakem prehodu hudourniške struge. Od časa do časa se nam odpre čudovit razgled, sprva na Podkoren in Kranjsko Goro, kasneje pa tudi na celotno Špikovo skupino v Julijskih Alpah. Tura navigacijsko ni zahtevna, ker vseskozi kolesarimo po glavni poti, odcepov pa je le malo. Prečkamo tudi dve lesi, ki ju seveda moramo zapreti za seboj. Ko pregrizemo še serpentino nad Jurežovo planino je vzpona za nekaj časa konec, cesta pa se do odcepa za Blekovo planino le nekajkrat dvigne. Pri lesi se nam ob koritu ponudi tudi priložnost, da dopolnimo zalogo vode. Kmalu za koritom pridemo do odcepa levo navzgor proti našemu cilju. Sledi še zadnji vzpon, ki je kar strm, vendar se s čudovitim razgledom na planini lepo poplača. Pri koči je idealno mesto za počitek pred spustom. SPUST se začne z lepim odsekom, po kolovozu na planini, nazaj do makadamske ceste. Tu lahko nadaljujemo s planine levo proti Železnici in se, preden se začne pot dvigovati, spustimo desno po poti ob potoku Jerman. Kolovoz je predvsem na začetku zelo zahteven, kasneje pa spust postane boljši. Peljemo se tudi mimo opuščene žage, ki je očitno nehala delovati sredi razžaganega hloda. Pridemo do Srednjega vrha, izredno lepe vasice nad dolino. Od tu se potem po asfaltni cesti spustimo do Gozd Martuljka in nato po kolesarski stezi v Kranjsko Goro. Midva sva se kot že rečeno spustila po poti vzpona, ker pa je cesta dobra je tudi ta varianta kar v redu.


Izredno lepa, razgledna, srednje zahtevna tura z odličnimi pogledi na Julijske Alpe, predvsem Špikovo skupino. Priporočam obisk v lepem vremenu z visoko bazo oblakov.

Kranjska Gora

OPOZORILO:
Za opisane kolesarske poti, točnost in natančnost podatkov avtor teh strani ne prevzema nobene odgovornosti. Kolesarske poti smo predstavili po naših najboljših močeh, odgovornost za izvedbo ture pa prevzame vsak izvajalec kolesarskih poti oziroma obiskovalec teh strani sam. Uredba o vožnji v naravnem okolju (UR. l. RS 16, 28/95)