Press Esc to close
 

SloveniaHolidays - Slovenščina SloveniaHolidays - English SloveniaHolidays - Deutsch SloveniaHolidays - Italiano

POIŠČI NAMESTITEV:


7 razlogov zakaj rezervirati na SloveniaHolidays.com
  • Rezervacija brez provizije
  • Plačilo ob odhodu
  • Zagotovljene ugodne cene
  • Možnost spremembe rezervacije
  • Rezervacija v treh korakih
  • Velika izbira namestitev
  • Komentarji gostov
{googleMapModule}
Novice

Prejmi najboljše ponudbe na svoj e-naslov:

Želim prejemati:


SloveniaHolidays.com > Bled > Blejski grad

Natisni Pošlji-prijatelju

Blejski grad

 


Blejski grad - predstavitev

Na vrhu skalnatega osamelca nad Blejskim jezerom se dviga proti nebu eden najlepših spomenikov pri nas, Blejski grad. Poslopja grajskega kompleksa so razvrščena ob dveh dvoriščih, ki ju povezuje stopnišče.
 

Blejski grad nekoč

Leta 1004, ko je nemški cesar Henrik II. podaril blejsko posest briksenškemu škofu Albuinu, je stal na kraju današnjega gradu prav verjetno samo romanski stolp, ki ga je varovalo obzidje proti položnemu grebenu grajskega hriba. V zrelem srednjem veku so dogradili še stolpe in izpopolnili utrdbeni sistem. Zanimiv je vhod skozi zunanje obzidje z gotskim lokom in dvižnim mostom čez zdaj zasuti jarek. Poslopja, dograjena v baročni dobi, so končala arhitektonski razvoj grajskega kompleksa. Razvrščena so okoli dveh dvorišč: ob spodnjem so bila gospodarska poslopja, ob zgornjem pa stanovanjski prostori. Dvorišči je povezovalo stopnišče sredi baročnega trakta. Najzanimivejša od ohranjenih stavb je prav gotovo kapela na gornjem dvorišču, posvečena škofu sv. Albuinu in sv. Ingenuinu. Nastala je v 16. stoletju, okrog leta 1700 so jo barokizirali in v celoti poslikali z iluzionističnimi freskami.  

Ob oltarju sta upodobljena donatorja blejske posesti, nemški cesar Henrik II. in njegova žena Kunigunda. Fragmenti reber s porušenega gotskega oboka so vzidani v steno sobe sosednjega, danes muzejskega trakta. Številni grbi, naslikani v fresko tehniki ali vklesani v kamen, krasijo posamezne grajske stavbe. Ob robu gornjega dvorišča stoji lopa, ki je na aksinometričnem načrtu zaznamovana kot stolpič. Leta 1947, ko je pogorelo ostrešje gradu, in ob prvem povojnem arheološkem izkopavanju na Bledu 1948 je Narodni muzej predlagal konzervacijo grajskega kompleksa. V letih od 1951–1961 je bil ta pod vodstvom inž. arh. Toneta Bitenca z denarjem občine Bled restavriran in oplemeniten z nekaterimi arhitektonskimi detajli.

Blejski grad danes

Urejen je kot razstavni objekt. Prostori v reprezentančnem traktu ob kapeli, ki je najbolj zanimiva stavba, prikazujejo najstarejšo zgodovino Bleda vse od prvih izkopanin in ter grad po posameznih stopnjah zgodovinskega razvoja s takrat značilno opremo. Oprema ni z Blejskega gradu, je pa pomembna za ilustracijo stanovanjske kulture v obdobjih, ki jih je preživel. Poleg muzeja na gradu lahko obiščete grajsko tiskarno, grajsko klet in grajsko zeliščno galerijo, restavracijo ali si ogledate multi vizijo. Blejski grad privlači obiskovalce tako s svojo starostjo, slikovito arhitekturo kot z nepozabnim razgledom na Blejsko jezero ter širšo okolico Gorenjske. Grajsko razpoloženje v poletnih mesecih popestri graščak s svojim obiskom ter lokostrelskim turnirjem.
 
Muzej na Blejskem gradu je odprt:
od 1. 5. do 31.10..:
od 8.00 do 20.00 ure
od 1. 11. do 30. 4.:
od 8.00 do 17.00 ure

 
 


Če vam je všeč Blejski grad, si poglejte tudi: